Starter på Langøy

Gruvebesøk: Deltakerne i 2016-utgaven av 71 ° nord får stifte et nærmere bekjentskap med Grevinne Wedels stoll på Langøy. Her gruvas inngang. Foto: Per Eckholdt

Gruvebesøk: Deltakerne i 2016-utgaven av 71 ° nord får stifte et nærmere bekjentskap med Grevinne Wedels stoll på Langøy. Her gruvas inngang. Foto: Per Eckholdt

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Når den kjempepopulære realityserien 71° nord starter opp på TVNorge til høsten, vil Grevinne Wedels gruve på Langøy stå sentralt.

DEL

Årets deltakere i 71° nord kan se tilbake på en opplevelse i gruvestollen på Langøy ikke veldig mange andre har opplevd.

Ukjent

For allmennheten er nok ikke Grevinne Wedels stoll særlig kjent. I gruva ble det utvunnet jernmalm på 1800-tallet, men etter hvert som gruven ble stengt ble den nesten også glemt. Inntil for få år siden var det få som egentlig hadde tatt turen inn i stollen.

Men det da nyetablerte selskapet Stigergården AS fikk fylkeskommunale midler ble gruva åpnet. Gruva strekker seg 404 meter inn i fjellet på Langøy. Det var med dette bakteppet at produksjonsselskapet av realityserien ble kontaktet og var på befaring.

– De ble begeistret og vi sendte søknad om å bli et opptakssted, forteller kjentmann og deleier av Stigergården Leif Harald Sagedal til KV.

Søknaden ble sendt i november i fjor og 17. april ble opptakene gjort i gruva.

Hemmelig

– Vi kan ikke si noe om hva som ble gjort eller hvilke oppgaver deltakerne fikk. Det er strengt hemmelig inntil tv-selskapet offentliggjør det selv, sier Sagedal.

Stigergården AS har laget flere eventer med turer i gruva. Selv om den er 404 meter lang er ekskursjonene halvparten.

– Og det holder, smiler guide Sagedal.

Formidabelt

– Kjentfolket på Langøy var til uvurderlig hjelp, ja, de var rett og slett enestående. Uten deres hjelp hadde vi ikke klart å få dette til. Også en stor takk til Kragerø Resort, kommenterer produsent Alexander Berg Hansen overfor KV.

– Vi får stadig tips om mulige opptakssteder, men dette var helt spesielt, sier Berg Hansen.

Det er tredje gang realityserien gjør opptak i kragerødistriktet. Programmet sendes enten siste mandag i august eller første mandag i september.

– Dette er kjempegod markedsføring for oss, sier Sagedal.

Artikkeltags