Gå til sidens hovedinnhold

La «Biørnegården» leve!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I nesten 200 år har den ligget der og vært en del av Kragerøs bygningshistorie. Selv om vinduene er forandret og det har kommet en lang ark på taket, har den stort sett bevart sin form og størrelse.

«Solbekks gård» heter den nå, men «Biørnegården» er vel et mer dekkende navn, fordi det var Henrich Biørn jr. som fikk bygd gården i den formen og størrelsen den har. Den kan knyttes til flere institusjoner i Kragerø – som Telegrafen, avisen «Vestmar» med familien Hellesnes og nå i mange år Solbekks møbelforretning.

I 1792 kjøpte Søren Wenneberg huset som den gang lå der, og satte i gang et stort byggeprosjekt. Huset ble om- og påbygd og fikk to etasjer. Men det hele ble for mye for Wenneberg – han måtte selge det uferdige huset til Henrich Olsen Biørn i 1800. Han døde i 1808, og sønnen Henrich Biørn jr. overtok huset. Først omkring 1835 stod huset ferdig. Et stort og forseggjort hus i empirestil, et av de største husene i Kragerø, med en lengde på 28 meter og med i alt 11 vinduer på fasaden, halve valmer, to gatedører med fine empiregavler og avrundete trapper foran. Interiøret var lokalt snekkerarbeid av høy kvalitet. En slik empirebygning har vi ikke maken til i Kragerø, derfor er det viktig å ta vare på den. Eksteriøret kan delvis tilbakeføres ved å fjerne arken på taket, erstatte funkisvinduene med empirevinduer og la første etasje få trepanel. Slik vil huset få tilbake noe av sin fine karakter.

Alle krefter bør settes inn for å unngå at gården rives!

Helge Knudsen Strømme

Forfatter av «Kragerøhus gjennom 350 år»

Kommentarer til denne saken