Lett blanding

1. Hva heter krigsguden i romersk mytologi?

2. Hvem hadde den kvinnelige hovedrollen i filmen «Breakfast at Tiffanys»?

3. Han hadde stor suksess i Hoola Bandoola Band sammen med Mikael Wiehe. Hvem er dette?

4. Hva heter den franske komponisten Claude til etternavn, han som har laget verk som «Faunens ettermiddag» og «Måneskinn»?

5. Hvem var det «som fikk kongsdatteren til å le» skal vi tro tittelen på eventyret?

Svaret inneholder et tall

1. Dette primtallet og oddetallet, er jordas nummer i rekken av planeter etter solen – hva?

2. De skulle være «det neste nye» etter «Spice Girls» – denne gruppa som ble satt sammen etter tv-programmet «Miami 7». Hva het gruppa?

3. Hva heter punkpop-blandet, etablert i 1992, som Scott Raynor starta på sitt soverom – en gruppe som solgte over 50 millioner album – der «Enema of the state» ble det mest solgte?

4. På norsk heter boka «Adrian Moles hemmelige dagbok». På originalspråket, engelsk, inngår hans alder i tittelen. Hvor gammel var han? Vi skal ikke til et «fullt år».

5. Hva het filmen fra 2003, med Sean Penn og Naomi Watts, i hovedrollene – hvis tittel indikerer hvor mye en sjel veier. Hva er tittelen?

Litteraturkarakterer

1. Natty Bumppo eller Lærstrømpe som han er best kjent, dukker opp i fem bøker av en amerikansk forfatter. Den mest kjente er den andre i rekken i romansyklusen. Hva heter den?

2. Hva heter gjennomgangsfiguren i bøkene til Tom Clancy, som i «Patriotens spill» og «Jakten på rød oktober»?

3. Heatcliff bor på gården som heter det samme som boka av Emelie Brönte. Hva heter gården/boka?

4. Gatsby heter han til etternavn, i F. Scott Fitzgeralds «The Great Gatsby». Hva er hans fornavn?

5. Hvor opptrer karakteren med ikoniske navnet Atticus Finch?

Eva

1. Hvilken norsk filmregissør lagde blant annet «Mors Elling» og «Døden på Oslo S»?

2. Hvilken Eva (bildet) spilte en av de fire hovedrollene i tv-serien «Frustrerte fruer» som gikk på TV i nesten ti år, fra 2004 til 2012?

3. Hvilken Eva døde 30. april 1945?

4. Hva heter Eva i «Eva & the Heartmaker»?

5. Hun ble, for hele verden, kjent som Eva Peron – men hvilket etternavn hadde hun før hun giftet seg med general Juan Peron?

Lands navn

1. De lærde strides litt om opphavet til mange lands navn – men her er noen teorier, omgjort til spørsmål. Hvilket land har et navn som, kanskje, kommer fra italiensk, der det betyr sølvfarget?

2. På latin betyr dette landets navn «Sørlig land» – og vi finner igjen betegnelsen i det latinske navnet for sørlys, som er det samme som nordlys, men på den sørlige halvkule. Hvilket land er dette?

3. Hvilket, relativt sett nytt, land har et navn som betyr «Gud regjerer/hersker»?

4. Marco Polo dro var på tur, og ankom en havn som han mente var Mogadishu i Somalia – det sto i alle fall noe liknende på et kart han hadde. Faktum var at han var i en helt annen by, og i et helt annet land. Den litt kleine håndskriften på kartet ga navn til dette afrikanske landet. Hvilket land kan dette være snakk om?

5. Dette landet har sitt (eller vårt) navn fra et kart fra Venezia, der navnet sto, som betyr svart fjell – hvilket land er dette?

Ishockey

1. Hva heter den øverste herredivisjonsligaen i ishockey i Norge – hvis navn er solgt bort til en sponsor?

2. Fra 2007 frem til 2020 hadde ligaen også solgt bort navnet sitt til en kommersiell aktør – men det selskapet finnes ikke lenger. Hvilket?

3. Norgesmesterskapet har vært arrangert siden 1934 – og Vålerenga er suverene i statistikken med 26 seire. To klubber deler derimot andreplassen i statistikken, med åtte norgesmesterskap-titler begge to. Si minst en av de to.

4. Han ble kalt «den store», ishockeyspilleren med tallet 99 på ryggen. Hvem?

5. En offisiell hockey-puck følger ganske strenge regler, og vekten på den har en maks og en minimum. Mellom disse to ytterpunktene er det 14 gram variasjon. Si et tall mellom disse ytterpunktene.Musikk

1. Hvem har komponert «Norsk Dans nummer 2» som sendes ut til befolkningen via NRK hver eneste uke?

2. Hvilket irsk folk/punk band ledes av Shane MacGowan?

3. Hvilken gruppe, opprinnelig dannet på Tåsen i 1994, kom ut med sitt debutalbum i 2000, som het Schwim. Medlemmene heter Gullestad, Selvig, Eide og Hartberg – men hva heter de?

4. Under hvilket firebokstavs artistnavn gikk den tyske sangeren Christa Päffgen som blant annet ble assosiert med Velvet Underground og Andy Warhol?

5. Hvem hadde en one-hit-wonder i 1995 med låta «What if God was one of us» eller bare «one of us»?


Lett blanding 2

1. Fra hvilket land kom Levi Strauss, mannen bak Levis-buksene?

2. I hvilket land heter hovedstaten Maputo?

3. Hva heter boka der hovedpersonen kalles Kunta Kinte, og hvem skrev boka?

4. Før 1999, om du tastet 170 på fasttelefonen hjemme, hvem kom du til da?

5. Hvilken farge er komplementærfargen til rødt?