– Jeg har elsket Kragerø i 75 år

Thomas Wartiainen med et selvportrett av Tore Juell. Juell selv holder motivet «Farvel» fra Tallakshavn.

Thomas Wartiainen med et selvportrett av Tore Juell. Juell selv holder motivet «Farvel» fra Tallakshavn.

Artikkelen er over 3 år gammel

Årets kunstsommer tegner til å bli den råeste noen gang. Øverst rager trolig Tore Juells utstilling «Mitt Kragerø» i Nicolines hus.

DEL

Lørdag braker det løs og så går det slag i slag sommeren igjennom. Egentlig så åpner Bergs utstillinger, én museumsutstilling og én med malerier og kunsthåndverk, allerede i fredag. 37 utstillere er samlet under den felles betegnelsen «Mangfold», der alle som er bosatt i Kragerø var invitert til å delta. Målet med utstillingen er å vise bredden av kunst som blir laget i dag.

For mange blir nok Tore Juells utstilling i Galleri Nicolines hus sommerens store kunstneriske høydepunkt. Kragerøs eneste internasjonale kjente maler beriker hjembyen med en ny utstilling. Utstillingen marker også at Juell blir 75 år. Utstillingen har han rett og slett kalt «Mitt Kragerø», og er en hyllest til hjembyen.

– Jeg har elsket Kragerø i 75 år. Bildene er som ekko av mine drømmer, sier han.

Aldri sluppet taket

Hjembyen har aldri sluppet tak i Juell. Den har vært med ham på godt og vondt verden rundt.

– Jeg leste i KV at Karoline Kaaber sa at hun må være i Kragerø for å male New York. Jeg må være i Kragerø for å male Kragerø, sier han.

KV fikk se noen av maleriene han har laget til årets utstilling. Bildene nærmest stråler av vitalitet og kraft.

Det er sjette gang Juell stiller ut i Nicolines hus, sist var for to år siden. Denne utstillingen har han hatt i tankene og jobbet med siden den gang. Både han og galleriet ønsket en spesiell jubileumsutstilling.

– Noen er helt nye. Andre er bilder jeg har satt bort, hentet fram igjen og malt på nytt. På en måte er alle bildene nye. De er mine drømmer. Som liten drømte jeg om å reise ut i verden. Mens unge gutter i Kragerø reiste til sjøs, lå jeg på gulvet og tegnet drømmene mine.

Kaaber utsolgt på seks dager

Kunstnerens utstilling i Nicolines hus teller 30 malerier. Han tar over veggene etter Karoline Kaaber, som solgte hvert eneste bilde på seks dager. Etter Juell kommer et av de heteste kunstnavnene i Norge for tiden, Kenneth Blom. Sommeren siste utstilling blir med Nico Widerberg. På denne utstillingen vil ett av rommene i galleriet være forbeholdt hans far Frans Widerberg, som døde tidligere i år. Rommet skal fylles med akvareller han har laget.

Posthusgården

Kragerø faste Billedgalleri i Posthusgården åpner sin sommerutstilling torsdag 29. juni. På plakaten i år er fem av Kragerøs egne og folkekjære kunstnere: Guido Schjølberg, Ole Kornin, Olaf Tangen, Rino Harveg og Lillen Dahll Vogt. Utstillingen viser kjente og ukjente bilder som disse kunstnerne har skapt over en tidsperiode på rundt 100 år.

Ragnhild Skaug og Anny Skaug Grøgaard viser fram noen godbiter som kan sees på årets utstilling i Kragerø Faste Billedgalleri.

Ragnhild Skaug og Anny Skaug Grøgaard viser fram noen godbiter som kan sees på årets utstilling i Kragerø Faste Billedgalleri. Foto:

Tre av malerne har tidligere hatt egne utstillinger i galleriets regi. Likevel har styret i foreningen klart å finne fram en rekke nye og spennende bilder. Ekstra hyggelig er gjensynet med Rino Harveg, som hadde sitt sommeratelier på Rauane. Flere av Harvegs bilder på utstillingen er en ren nytelse i sommerens farger. Kunstneren hadde sin helt spesielle stil.

Utstillingen teller rundt 50 malerier. I et eget rom blir to videofilmer med Olaf Tangen og Rino Harveg vist så lenge utstillingen varer. Dette er filmer som Roy Isnes her laget av kunstnerne mens de levde.

– Vi vil denne gangen vise «kortreist kunst» med kunstnere som er født og oppvokst i Kragerø. De fleste bildene er også hjemmehørende i Kragerø. Utstillingen varer fram til 5. august, opplyser Ragnhild Skaug.

Løkka

I Løkka har Morten Skjævestad laget en oppfølger av fjorårets jubileumsutstilling, som var et skikkelig kulturelt høydepunkt. Med årets utstilling prøver han igjen på noe nytt. Han og fotograf Øistein Tovsen har oppsøkt stedene kunstnerne malte og laget sin motiver. En del av utstillingen blir å vise hvordan landskapet, husene og miljøet ser ut i dag. Dette er på mange måter en «før og nå-utstilling». Sammen med maleriene er det fotografier fra dagens Kragerø.

Morten Skjævestad og Øistein Tovsen stiller ut malerier og fotografier i Løkka, «Kragerø og malerne – før og nå»

Morten Skjævestad og Øistein Tovsen stiller ut malerier og fotografier i Løkka, «Kragerø og malerne – før og nå»

I fjor ble det laget en bok i anledning utstillingen. I år har Morten Skjævestad fått laget opp servietter med kjente malermotiv fra Kragerø, av Munch, Thaulow, Kittelsen for å nevne noen. I tillegg er det satt av plass for noen av dagens malere, som Carl Fredrik Monsen, Christina Kløvig, Yngve Åsen og Ragnhild Rødland Tittelen på årets utstilling er «Kragerø og malerne – Kragerø før og nå».

Kunstforeningen

Kragerø kunstforening åpner sin første av sommerens utstillinger lørdag med den japanske kunstneren Hiroharu Morli. Han er lidenskapelig opptatt av Edvard Munch. For fire år siden besøkte han Kragerø, hvor ideen om en utstilling i byen ble født. Lørdag kan man se hva dette møtet førte til.

15. juli er det utstilling med Tor-Arne Moen. Sommeren i kunstforeningen avsluttes med en utstilling som heter «Norske landskap», med tre norske malere.

Kragerø Kunstforening åpner sommerens utstillinger med den japanske kunstneren Hiroharu Mori. Til venstre hans kone Hiroko.

Kragerø Kunstforening åpner sommerens utstillinger med den japanske kunstneren Hiroharu Mori. Til venstre hans kone Hiroko.

Flere andre

Galleri Kragerø har tre spennende utstillere de nærmeste ukene. Først ut er Borgny Frøysaa som åpner lørdag. Deretter følger Ole Bjørnsen, som har hatt en god og kreativ vinter. Tredje ut er Monica Fürst, som også i år blir å finne i galleriet ved Bybrua i juli.

På Jomfruland blir det flere utstillinger. Den årlige kommunale ved fyret. I tillegg er det forskjellige utstillinger i Skolestua og i velhuset. Galleri Løkkebakken åpner sin sommerutstilling 22. juli. I tillegg blir det andre og mindre utstillinger rundt om i kommunen.

Artikkeltags