Bjørn og Roy mener den nye filmen om Kragerøbanen må vises i skolene

Siste stopp: Bjørn Bremdal og Roy Isnes foran den gamle Jernbanestasjonen, som i 1927 var endestasjon for Sørlandsbanen.

Siste stopp: Bjørn Bremdal og Roy Isnes foran den gamle Jernbanestasjonen, som i 1927 var endestasjon for Sørlandsbanen.

Artikkelen er over 3 år gammel

For 90 år siden ble jernbanen til Kragerø åpnet. 61 år senere ble den lagt ned.

DEL

– Dette er viktig kragerøhistorie som er i ferd med å gå i glemmeboken. Jeg mener denne filmen bør inngå i undervisningen på skolene i Kragerø, sier Bjørn Bremdal.

Filmen som er på 38 minutter passer perfekt i en klassetime.

Lokalhistorie

Jernbanefilmen som Roy Isnes og Bjørn Bredal har laget ble vist for pressen og spesielt inviterte i kommunestyresalen.

Det har blitt en film som forteller banens historie og den vekker minner.

I arbeidet med filmen har Isnes og Bremdal kommet over en rekke ukjente filmkutt fra den gang Kragerøbanen var i full drift.

– Under arbeidet med filmen dukket det fram unike levende bilder. Med hjelp av disse og stillbilder vi har fått låne, kan man gjenoppleve togturen fra Neslandsvatn til Kragerø jernbanestasjon, forteller Isnes.

Kongen åpnet banen

Det ble tatt mange fotografier langs traseen fra Neslandsvatn til Kragerø. En rekke av disse vises i filmen. Dette er selve forhistorien til banen.

Arbeidet ble «kronet» da kong Haakon og kronprins Olav kom for å foreta den offisielle åpningen.

Likevel er det hverdagsklippene, arbeidet på jernbanen og passasjerene som vekker minner.

– En gruppe, Holmenkollen Filmteam, har filmen hele reisen med Kragerøbanen, fra Neslandsvatn til stasjonen i Kragerø. Vi har fått bruke opptak de har gjort. Det har vært til stor hjelp og er viktig for filmen, sier Isnes.

I tillegg er Kragerøbanens aller siste tur viet oppmerksomhet, samt Natur og Ungdoms kamp for å beholde jernbanetraseen.

– Da jeg gikk på Vestmar Folkehøgskole på Neslandsvatn, reiste jeg hjem hver fredag og tilbake til skolen søndag kveld. Da var jernbanen viktig, minnes Åse Jørgensen.

Hun og andre som deltok i filmen var invitert til å se «premieren».

Sverre Okkenhaug omtaler filmen som et viktig dokument, og støtter tanken om at filmen må inngå i undervisningen i skolen.

– Dette er en film som gir viktig lokalkunnskap, sier Okkenhaug.

Tidligere har Roy Isnes laget og gitt ut 160 filmer med lokalhistorie, og han opplyser at det er flere filmer på gang.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken