Ferdig til byjubileet?

Vinneren: Fra venstre kultursjef Harald Bothner, vinnerne Linda Sandin og Charlotte Sellbrandt fra Mareld landskapsarkitekter, prosjektleder Bolyst Ole Morten Rokvam og ordfører Kåre Preben Hegland.

Vinneren: Fra venstre kultursjef Harald Bothner, vinnerne Linda Sandin og Charlotte Sellbrandt fra Mareld landskapsarkitekter, prosjektleder Bolyst Ole Morten Rokvam og ordfører Kåre Preben Hegland.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Den nye Kirketomta blir en bursdagsgave til alle som er glade i Kragerø.

DEL

Det sa ordfører Kåre Preben Hegland da de 11 innkomne forslagene til nye Kirketomta ble presentert i en egen utstilling i Kragerø kunstforening.
Det er allerede politisk vedtatt at Kirketomta skal rehabiliteres og fornyes.
Nå er også vinneren av arkitektkonkurransen kåret, og man håper å sette spaden i jorda til våren slik at den nye internasjonale møteplassen på Kirketomta er ferdig til byjubileet i 2016.

En plass, flere rom

Om vinneren En plass, flere rom sier juryen at Kirketomta blir en helhetlig og sammenhengende plass.
Området deles inn i kunsttorget, folkeparken, kirkeplassen og utsiktsområdet med Minneparken.
Løsningen inviterer til å bruke hele området på ulike måter. Grøntområdet er økt og terrenget er senket slik at det blir mer tilgjengelig og attraktiv for bruk. Trapper ned mot kirkeplassen danner et amfi som en god festplass. Hele områdets utforming framhever kirken som et viktig landemerke i byrommet.
Forslaget viser også en utvidelse av plassen på sørsiden av kirken som også muliggjør bedre integrering av kirkens hus. Her foreslås sitteplasser med sol og utsikt.
Juryen mener at forslaget skaper gode møteplasser som er åpne og inviterende for alle.

Fire finalister

De innsendte bidragene har vært anonymisert, og det viste seg at det var stor internasjonal interesse for å utvikle byen vår. Dresden, Berlin, Italia og Göteborg var adressen til noen av de deltakende arkitektene som ble gjort kjent i dag.
De øvrige tre finalistene ble «Kvarts og roser», «Urbant maleri», «Parken, kirken og havet». De to førstnevnte delte andreplassen og fikk 50.000 kroner hver i premie, mens sistnevnte fikk 25.000 kroner. Vinneren ble premiert med 100.000 kroner.

Elementer fra alle

– Prosessen videre er å jobbe med vinnerutkastet, opplyser kultursjef Harald Bothner.

Han legger til at det ikke er uvanlig å hente inn elementer fra de øvrige forslagene til utforming av kirketomta.
Juryen, som består av kultursjef Harald Bothner, landskapsarkitekt Kari Huvestad, ordfører Kragerø kommune: Kåre Preben Hegland, landskapsarkitekt Kjersti Berg, sivilarkitekt Lene Hennum, kirkeverge Anne Mette Bamble, teknisk sjef/brannsjef Anne Lise Lønne, leder Kragerø og Skåtøy Historielag Sverre Okkenhaug og kulturkonsulent Siri Fossen var enstemmig i valget av de fire finalistene.

Artikkeltags