Gå til sidens hovedinnhold

Nå er urkoggen snart ferdig

Artikkelen er over 6 år gammel

BåtLab ved Norsk Maritimt Museum har i lengre tid arbeidet med å lage en kopi av det 18 fot lange båtvraket fra 1598 som ble funnet i sølebunnen ved Gamle Portør Havn i 1981. Når replikaen av båten er ferdig skal den gis til Kragerø kystlag, som skal ha ansvaret for framtidig bruk og vedlikehold.
 

En trio fra Kragerø kystlag var forleden i Oslo for å møte representanter for museet og se nærmere på båten som snart er ferdig.
 

– Vi spurt og gravde og fikk en detaljert innføring i prosjektets mange detaljer, kommenterer Per Krogsrud, som har vært lokal kontaktperson for prosjektet.
 

Det er John Douglas og Marja-Liisa Petrelius Grue, som er fungerende leder for BåtLab, som tok imot delegasjonen fra Kragerø. Også tidligere museumsbestyrer ved Berg-Kragerø Museum, nå direktør ved Norsk Maritimt Museum, Per Norseng var med og ga kragerøfolket en omvisning på museet.
Fra Kragerø deltok Torstein Kivle, Øyvind Olsen og nevnte Krogsrud.

Et uvanlig funn

Da «Portørenga» (urkoggen) ble funnet lå den med kjølen opp, noe som er uvanlig når det gjelder undervannsarkeologiske funn. Dette gjør at de øverste delene av skrogsidene var godt bevart ettersom disse var tildekket av bunnslam.
 

– Det gir svært interessant kunnskap om båtens esinger, tolleganger og seilfester enn det som er vanlig, sier Krogsrud.
 

Den første såkalte C14-dateringen anslo at båten var bygget et sted mellom år 1400 og 1650. Ny undersøkelse «dendroprøven» (årringer) gir nøyaktig tidfesting at materialene til båten er hogget i 1598. Båten ble bygget i eik.
 

Prosjekt «Portørenga» ble første gang presentert i 2012 og det er siden arbeidet på flere hold for å få realisert en kopi. Kopien av «Portørenga» vil sannsynligvis ble overrakt Kragerø kystlag under havnefestivalen i august 2015. Før den tid vil Norsk Maritimt Museum vise fram båten i forbindelse med ulike arrangementer.
 

Professor Arne Emil Christensen er levende opptatt av «Portørenga-båten». Han har blant annet sydd seil og laget arbeidstegninger til spri, mast og årer. Christensen ledet for øvrig utgravingene av «urkoggen» for 33 år siden.

Kommentarer til denne saken