Gå til sidens hovedinnhold

Helaftens visekveld på«Lokalet»

Artikkelen er over 9 år gammel

Louis Jacoby og Anders Stävarby sørget for at 60 publikummere på Skåtøy fikk en storslagen visekveld i norsk og svensk tradisjon.

Skåtøy-folk går så visst ikke i hi etter en hektisk sommersesong. Når kveldene blir både lange, mørke og kalde, er kulturlivet fremdeles varmt og levende.

Dette ble det et nytt bevis på fredag kveld, da «Lokalet» på øya var fylt nesten til randen av folk som ville oppleve norsk og svensk visesang i toppklasse.

Koselig

Louis Jacoby er en folkekjær og erfaren trubadur som også tidligere har gjestet Skåtøy. Han åpnet derfor med å si: – Det er forferdelig koselig å være her igjen.

– Dette er nesten som å komme hjem for meg, ettersom jeg også bor ved sjøen – utenfor Larvik, sa han, og fortalte om sin kjærlighet til svaberg og skjærgård.

Jacoby er en mester til å lage visekvelder uformelle og morsomme, og fikk ofte folk til å gapskratte av de morsomme tekstene. Ikke minst da han leste fra sine bøker med fortellinger og episoder, som er litt lenger enn det passer å sette melodi til.

Ellevill humor

Kåseriet om å hvordan menn og kvinner jobber med bekledningen foran en utekveld, var kostelig. Folk lo så tårene trillet. Stort dårligere var ikke historien om gamlekjæresten og likestillingsbetraktningene.

– Likestillinga er jo egentlig ikke kommet lenger enn slik vi har det hjemme, mente Jacoby.

Men det er nok visene han er mest kjent for, og publikum fikk høre både velkjente og litt mer ukjente viser. Ja, en av dem var så ny, at den ikke hadde fått melodi ennå. Så den ble lest.

Nasjonalvise

Ellers ble det gjenhør med den populære «Hverdag», som faktisk ligger på tredjeplass blant de mest spilte sangene i NRKs Ni-timen. Altså en av Norges nasjonalviser.

Etter en times tid med viser og fortellinger svarte forsamlingen med stående applaus, og da ble det mer moro før det ble en liten pause i programmet.

Da kunne man kjøpe mer av den hjemmelagde fiskesuppa som gjorde at ledelsen for «Lokalet» fikk litt inntekter til driften.

Selve konserten var det Sangpoetene som sto for, og proff lyd ble levert av Tor Jarandsen.

Svenskeviser

Men det var ikke bare Jacoby som leverte viser denne kvelden. Anders Stävarby er en erfaren svensk visesanger, som sørget for at man fikk en solid dose av svenske visetradisjoner. Blant annet viser av Evert Taube og andre i samme tradisjon.

Dette ble også godt likt, og folk var skikkelig fornøyd med en helaftens visekveld i en mørk og hustrig høstkveld.