Kragerøjenta er utdannet skuespiller fra Bergen teaterskole og NISS (Nordisk Institutt for Scene og Studio) i Oslo, hvor hun gikk ut i 2003.

Nå utdanner hun seg i tillegg som teaterpedagog ved Kunsthøyskolen i Oslo, og har en drøm om å være både skuespiller og teaterlærer for barn og unge.

– Egentlig er jeg fulltidsstudent, så det er en veldig hektisk periode, forteller Kristine som denne uken leste vintereventyr for alle førsteklassingene i Kragerø på oppdrag for den kulturelle skolesekken.

I tillegg er hun i innspurten med juleforestillingen til Kampen barne- og ungdomsteater, hvor hun er instruktør.

Framover skal hun fullføre praksis i kulturskole hvor hun skal instruere en teatergruppe i alderen 10–12 år, og gjennom seks uker undervise på en dramalinje i den videregående skolen, i tillegg til turne med den kulturelle skolesekken i Oppland i februar.

– Har man fått signaler fra regjeringen om at kunstfag skal nedprioriteres i skolen?

– De har sagt at det er realfagene som skal stå i fokus, at det er det det viktigste. Det ville være synd hvis kun realfag skal være viktige, for mange trenger å bruke seg selv på andre områder for å bli gode i realfag, påpeker Kristine.

– Man bør tenke litt mer helhetlig på hva mennesker trenger, legger hun til.



Turde ikke søke

– «Du er jo skuespiller, du tør jo det», er en setning jeg ofte hører i ulike sammenhenger. Også de som ikke har med yrket å gjøre. Jeg skjønner at de sier det – men hvorfor det? Egentlig er jeg veldig sjenert, og faktisk turde jeg ikke melde meg på ventelisten til Kragerø amatørteater da jeg var liten.

– Jeg slipper meg gjerne løs i form av rolle eller jobb, men privat er jeg ikke den som roper høyest ut i verden, beskriver Kristine som skiller veldig på rollene i forhold til om hun er på jobb eller ikke.

– Det har jeg skjønt på kollegaene mine også, vi er mange sjenerte skuespillere.

Kristine har «alltid», i hvert fall siden barneskolen, ønsket å bli skuespiller.

– Men jeg turde ikke å tro på at det gikk an før jeg gikk på teaterlinje på folkehøyskole, forteller hun.

Kragerø i miniatyr

– Som skuespiller, er man «nødt» til å bo i Oslo?

– Det er veldig praktisk, for plutselig skal man inn til audition eller stemmeprøve, og da er det jo greit å være i nærheten.

– Hvor ser du deg selv om ti år?

– Da tror og håper jeg at jeg kan kombinere skuespilleryrket med lærerjobb på en kulturskole, videregående skole eller folkehøyskole, forteller skuespilleren som pleier å tilbringe somrene i Kragerø.

– Jeg kommer alltid hjem på denne tiden også, jeg må kjenne og lukte litt på sjøen med jevne mellomrom.

Adressen har Kristine på Kampen i Oslo, som hun beskriver som et lite stykke Kragerø.

– Kampen minner om Kragerø, det er et rolig område hvor det også bor mange herfra, forteller kragerøjenta som har både søster og familie i nabolaget.

Fra turné til reklame

De første årene etter skuespillerutdannelsen turnerte Kristine hele Norge med den kulturelle skolesekken.

– Da jobbet jeg for Terje Sødal på Skåtøy som driver Skuespillerkompaniet, forteller hun.

De siste årene har hun lest inn lydbøker rettet mot barn og ungdom, en jobb hun i starten tenke kunne gi en fin biinntekt, men som hun nå synes er veldig givende.

– Normalt bruker jeg tre timer på å lese inn en time, det kan bli litt ensomt arbeid i studio. Men jeg liker at jobbene er varierte, forteller Kristine som også har vært med på TV, film og reklame. Sistnevnte ønsker hun ikke å snakke noe særlig om.

– Som frilans har man ikke så god råd, så ulike reklamefilmer er oppdrag det er fristende å si ja til, forteller skuespilleren som i 2011 var å se i TV-serien «Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?».

Den handler om andre mann på månen og det å være livets evige toer.

Kragerøjenta har også hatt småroller på filmlerretet. Som «Hjem til jul» av Bent Hamer og «Karsten og Petra».

– Ellers har jeg hatt roller i kortfilmer og novellefilmer som er ukjente for folk flest.

Danskene er gode

Kristine er glad i film og litteratur, faktisk begynte hun på en master i nordisk litteratur.

– Når jeg skal se film er det gøy med drama og gode skuespillerprestasjoner, forteller 36-åringen.

Selv fortrekker hun dansk film.

– De er veldig gode på mellommenneskelige relasjoner og hvordan det ofte er i det virkelige livet. Danskene er gode på å gjengi naturlige dialoger med stor troverdighet, synes hun.

– Hvordan beskriver du drømmerollen for deg?

– Jeg tiltrekkes av filmer med troverdige karakterer. Det betyr ikke at karakterene trenger å være «normale», sier Kristine.

Hun mener den danske filmen «Italiensk for begynnere» er et herlig eksempel på interessante og outrerte (altfor utpreget, avstikkende, journ.anm.) typer som likevel virker troverdige.

– Psykiske og følelsesmessige utfordringer eller motstand på andre måter, er kvaliteter som en drømmerolle innehar, mener Kristine som synes karakterene i Mike Leighs filmer er et eksempel på godt materiale for den slags.

– Også liker jeg å se på – og å jobbe med kombinasjon av humor og alvor.

Og for dem som ønsker et filmtips for helgen, anbefaler hun «Som du ser meg» (norsk), «Jakten» (dansk) og «Blue Jasmine» (Woody Allen).

– De har både gode karakterer og bra historie, sier skuespilleren.