Sara Sofie gikk fra kunstskolen i Kragerø til toppkarakterer ved universitet i England

På besøk hos læreren: Tone Ørvik (t.h) var Hagles skulpturlærer på Kragerø kunstskole.

På besøk hos læreren: Tone Ørvik (t.h) var Hagles skulpturlærer på Kragerø kunstskole.

Artikkelen er over 3 år gammel

Hun gikk to år på Kragerø kunstskole, og fullførte nettopp bachelorgraden i England. Sara Sofie Hagle (26) gikk ut med toppkarakterer.

DEL

Hun har alltid hatt lyst til å bli kunstner, og fikk vite om Kragerø kunstskole på nettet.

– Jeg ville kanskje gå en annen vei enn det som er vanlig, sier hun da KV møter henne i Tone Ørviks atelier.

På besøk

I 2014 flyttet Hagle til Kragerø, og nå er hun tilbake på besøk hos sin gamle lærer. Ørvik på sin side får ikke fullrost sin tidligere elev. For det å komme gjennom nåløyet som kunstner er ikke lett. Ørvik mener at hard jobbing er mye av grunnen til at Hagle har lyktes.

– Hun bodde nesten på skolen da hun hadde fordypning i skulptur. Hun laget nesten 200 prøver, femten skulpturer og deriblant en diger skulptur. I arbeidet med den bodde hun på en feltseng på skolen for å holde ovnen i gang, sier Ørvik og ler.

Selv har Ørvik lang erfaring som kunstner, og har jobbet med skulpturer i over 30 år.

Vanskelig å tjene penger

Med en bachelor fra University of Wolverhampton i England har Hagle nå flyttet hjem til Fredrikstad. Der vil hun holde utstillinger og skape seg et navn i kunstmiljøet.

– Utfordringen er å tjene på kunsten, men jeg har en liten plan om å få en 50 prosent stilling, og jobbe de resterende 50 med kunsten, sier hun.

For det er kanskje ikke så lett å leve av kunst. Likevel har den arbeidsomme jenta fra Fredrikstad bevist at hun er villig til å jobbe hardt for å nå sitt mål. Selv tror hun grunnen til at hun har lyktes er at hun har gjort sitt beste.

– Jeg bruker mye tid på det, og for meg er det viktig å få fram det ekte i kunsten, sier Hagle.

Kontraster

Kunsten hennes innebærer store kontraster, og handler i stor grad av følelser.

– Jeg jobber mye med sorg og glede. De som handler om glede bærer mye preg av natur og optimisme, mens de som handler om sorg er dypere, sier Hagle.

I løpet av utdanningen har hun lært seg å jobbe med en rekke forskjellige materialer. I dag arbeider hun mye med keramikk, men vil gjerne eksperimentere mer innen kunsten.

Artikkeltags