Gå til sidens hovedinnhold

– En kjempeutstilling

Artikkelen er over 5 år gammel

– Min oppfordring er kort og godt «Løp og se». Denne utstillingen må folk bare få med seg.

Dette uttalte kunsthistoriker Grethe Somdalen Borges, da KV spurte om en liten kommentar. Hun er selv oppvokst i Kragerø og kjenner byens malerhistorie godt.

– Dette er rett og slett en kjempeutstilling. Veldig fint og smakfullt hengt opp og presentert. Jeg er imponert.

Entusiaster

Sverre Okkenhaug ønsket velkommen.

– Dette er vår fjerde utstilling og nå øver vi oss til den store jubileumsutstillingen neste år. Dette dere ser her et resultat av et dugnadsarbeid som utføres av entusiastiske personer. Det hadde ikke vært mulig uten disse, sa Okkenhaug og nevnte ved navn de som har bidradd til utstillingen.

Han takket spesielt Tore Juell, som også denne gangen har gitt et bilde som loddes ut. Inntektene lotteriet gir er viktig for framtidige utstillinger.

Velkommen

– Det er godt å være sammen med likesinnede. Mennesker som er glad i kunst, mennesker som er glad i det vakre, sa Tore Juell da han presenterte utstillingen.

– I fjor var det som å ta de første svømmetak, på dypet uten korkebelte. Nå har det gått et år og det vi har gjort er å vise hva Kragerø har betydd for norsk kunst. Det er flere enn Edvard Munch som kom til Kragerø og satte spor etter seg.

De som kom etter Munch beskrev Juell som «de glade malerne».

- Per Deberitz slo igjennom på Frognerutstillingen i 1914 med et bilde som het «Badende gutter». Vi har fått låne et annet bilde Deberitz malte i 1915 som også heter «Badende gutter», sa Juell.

En annen kunstner som det er flere bilder av på utstillingen er Henrik Lund.

– Henrik Lund hadde et valgspråk, «Aldri en vellykket dag uten en hyggelig aften». Vi har fått låne fire flotte bilder som han har laget, sa maleren som fortalte flere artige episoder fra «Kunstnerlivet i Kragerø».

Utstillingen fikk en gave på 50.000 kroner fra Kragerø Sparebank.

Kommentarer til denne saken