Gå til sidens hovedinnhold

Fant hemmeligheten

Lena Roer gjorde egen slektshistorie til bok:

Artikkelen er over 6 år gammel

Gjennom et møysommelig arbeid avdekket Lena Roer mer og mer av historien om sin bestemor. Til slutt kom hun inn til selve hemmeligheten hun var på jakt etter.

Lena Roer fra Fredrikstad har fått mye oppmerksomhet rundt sin debutroman «Ringrosen». Ikke minst har interessen i Kragerø vært stor omkring bokprosjektet, fordi hovedpersonen og handlingen er ren kragerøhistorie.

Sannheten

Nylig var Roer tilbake i Kragerø, invitert av historielaget, for å fortelle om sin jakt på sannheten om sin bestemors liv. Hun het Randi Svendsen, og vokste opp i Kragerø på begynnelsen av 1900-tallet.
 

– Jeg tenkte helt fra jeg var liten at bestemors liv burde bli en bok. Men jeg ante lite den gang om at det var jeg som kom til å skrive den, sa forfatteren.
 

Hun fortalte hvordan hun hadde jobbet for å få tak i slektsopplysningene, og at en bunke postkort på mange måter hadde blitt utgangspunktet. Hun trakk videre fram all hjelp hun hadde fått fra folk i Kragerø, og fra en rekke årbøker utgitt av historielaget.
 

– Til slutt kom jeg også inn i selve «hemmeligheten» som jeg visste måtte ligge der, og da ble det klart at dette måtte bli en roman, fortalte hun.
 

Hun dvelte ganske mye ved dette med familiehemmeligheter, og hva disse kan bety for de som kommer etter.
 

– Vi vet at egenskaper og sterke opplevelser kan lagre seg i genene i flere generasjoner, og nettopp derfor kan det være av stor betydning å få innsikt i hva som har skjedd før. Slik innsikt kan gi økt forståelse for både de menneskene man har i slekta bakover og om den man selv er, sa hun.
 

Kommer mer

Et stort og lydhørt publikum i biblioteket fikk høre en smakbit av boka, og fikk i det hele tatt et uhyre interessant innblikk i temaet slektsgransking.
På spørsmål fra salen om hun hadde planer om å fortsette den spennende historien om Randi, kunne hun bekrefte at hun har planer om en fortsettelse. Trolig blir det to bøker til.

Kommentarer til denne saken