- Amerikansk-inspirert julejuggel er ikke aktuelt

Adventstid: Tenningen av julegranen på Torvet markerer starten på adventstiden. Arkivfoto: Roar Thorsen

Adventstid: Tenningen av julegranen på Torvet markerer starten på adventstiden. Arkivfoto: Roar Thorsen

DEL

MeningerNeste søndag er første søndag i advent. Det er samtidig 1. desember, og vi er inne i selve julemåneden. Og julegranen tennes på Torvet i en hyggelig og tradisjonell ramme.

Selve ordet advent kommer fra «Adventus Domini», som er latin og betyr Herrens komme. I den kristne tradisjonen forbereder man seg i adventstiden til julen og feiringen av Jesu fødsel.

Men også for dem som ikke er troende, er adventstiden en ventetid. Man venter jo også på julen, på fridager, familiesammenkomster og ikke minst mer enn nok av god mat. Og skulle du være i det minste tvil om valg av julemat og julegodter, så har du nok allerede i ukevis fått påminnelser om alternativer, så snart du setter beina innom en kolonial- eller ting og tang-butikk.

Jeg lar meg ikke irritere over at butikkene starter «julen» midt i november, eller tidligere. For meg starter førjulstiden i desember. Men jeg må innrømme at forberedelsene har avtatt med årene. Selvsagt må det sørges for at pinnekjøttet, fra rette leverandør, er på plass i god tid, og da med tilhørende drikke. Og dersom barnebarn kommer på julebesøk, må vi selvsagt ha et lite juletre. Men amerikanskinspirert julejuggel er ikke aktuelt på hus og veranda hos oss.

Kanskje har det sammenheng med at ettersom årene går, tenker man mer tilbake på sin egen barndoms jul. Det foregikk i enkle former. Visst fikk vi gaver, men det var for det meste hjemmelagede, for ikke å si hjemmestrikkede, presanger. Ett av julekveldens høydepunkter var når «appelsin-nissen» banket på døren ut på kvelden, og delte ut oransje herligheter til barna. Appelsiner var langt fra daglig kost på den tiden.

Nå er vi langt mer bortskjemte, og har vel egentlig alt vi trenger, og vel så det.

– Det er ikke råd å vite hva vi skal gi til folk som har alt, blir det gjerne sagt når julegaver skal kjøpes.

Men vi vet at det er altfor mange, også i Kragerø, som ikke gleder seg til julen. For de har ikke råd til å gi sine nærmeste den julefeiringen de fortjener. Eller kanskje har de ingen å feire sammen med. Og det er gjerne i høytider at ensomhet kjennes tyngst.

Snart står Frelsesarmeen med sin julegryte på Torvet. Vær ekstra raus med din gave i år. Eller ta en tur innom Kirkens Bymisjon, og spør hva du kan hjelpe med før jul. Du kan også kjøpe en «omvendt julegave» i de butikkene som er med på det.

Og til våre politikere, som midt i adventstiden skal vedta budsjettet for neste år: Sørg for at det bli solide budsjettposter øremerket til de som har minst.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags