Kriminaliteten har endret seg, da må også politiet endre seg

Christian Laland (H) svarer Magnus Straume (Ap) i dette leserinnlegget.

Christian Laland (H) svarer Magnus Straume (Ap) i dette leserinnlegget. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg leser med stor interesse Magnus Straume, leder for Arbeiderpartiet i Drangedal, sitt innlegg i KV 11. oktober. Han starter innlegget sitt med å liste opp gode konsekvenser av politireformen: Aldri har det blitt brukt mer penger i politiet, aldri har det vært mer utstyr i politiet og aldri har det vært flere ansatte i politiet.

Så langt høres jo dette bra ut, om man er opptatt av et moderne politi som skal møte morgendagens kriminalitet.

Straumes innlegg er så rotete og kronglete at det er vanskelig å vite hvor man skal starte. Men, la oss starte med utgangspunktet: Konklusjonen etter 22. juli var brutal, men ærlig. Norsk politi var ikke i stand til å håndtere og forebygge moderne kriminalitet, de hadde ikke utstyret de trengte, gjerningsmannen kunne vært stoppet tidligere.

Dette var Høyres utgangspunkt da vi i regjering startet et omfattende arbeid for å modernisere og forbedre det norske politiet, og følgelig tryggheten til innbyggerne i landet vårt. Jeg skal være den første til å innrømme at reformer er krevende, men av og til, som i dette tilfellet, er det bare ingen annen utvei. Vi trengte en politireform.

Politireformen har vært den største omorganiseringen av politiet i nyere tid, og den er enda ikke ferdig. Det tar tid når 17 000 mennesker skal tilpasse seg en ny hverdag. Men når Straume får politireformen til å handle om nedlagte passkontorer og nye organisasjonskart, så vitner det om et helt feil fokus. Kvaliteten er det viktigste - og der vil jeg med stolthet si at Høyre i regjering leverer.

Uansett hvor i landet man bor, så skal man være trygg. Politiet skal rykke ut tidsnok og oppklare saker raskt. Vi kan likevel ikke late som om kriminaliteten er den samme som for tjue år siden.

En av de sakene som øker mest hos politiet, er overgrepssaker mot barn over nett. Nettverkene strekker seg gjerne gjennom flere land, byer og kontinenter. Det gjør de vanskelige å avdekke. Bare se på tallene: Seksuelle overgrep har eksplodert med over 160 prosent. Kriminaliteten er mer organisert. Grenseoverskridende. Den skjer på nettet. Operasjon Sandra i vårt eget Sør-Øst politidistrikt hadde over 400 fornærmede og én gjerningsperson som satt på tusenvis av filer med overgrepsmateriale. Dette krever enorme ressurser for politiet å oppklare.

Tilliten til politiet er avhengig av at de klarer å løse utfordringene og svare på den kriminaliteten som faktisk skjer i samfunnet vårt. Når de kriminelle flytter seg fra gata til data, må politiet gjøre det samme. Når terrorister planlegger angrep på norsk jord, må politiet ha kompetansen og ressursene til å stoppe dem.

Ap er mot politireformen, uten å ha et eget alternativ. Sp har et alternativ: De vil skru klokken 20 år tilbake, reversere politireformen og lage et 90-tallspoliti basert på lensmannskontorer spredt rundt der kriminaliteten ikke skjer.

Ikke bare er det urealistisk: det er også uansvarlig.

Høyre står fjellstøtt for politireformen, selv om det er upopulært, og vi skal fortsatt styrke politiet hvert eneste år vi styrer Norge.

Høyre i regjering har sørget for å ansette 3 275 flere i politietaten, der 2 100 av stillingene er rene operative politistillinger som er spredt rundt i politidistriktene - også til oss i Sør-Øst politidistrikt. I forrige uke leverte regjeringen tidenes beste justisbudsjett, med et historisk permanent bemanningsløft: Etter koronakrisen vil de 400 midlertidige koronastillingene i politiet gjøres permanente, og disponeres etter behov i politiets geografiske driftsenheter. Da er det nærliggende å tro at også vi i Sør-Øst vil dra nytte av dette.

I dag betyr nærpoliti to ting; synlig politi i gatene og synlig politi på nett. Det hjelper lite at en politibil kjører forbi når barn blir utsatt for alvorlig kriminalitet via datamaskinen hjemme. Politiet må være der kriminaliteten skjer.

Arbeiderpartiet må passe seg for å tegne et bilde som ikke er riktig. Det ødelegger tilliten til politiet. Politiet gjør en kjempejobb samtidig som de tilpasser seg en ny hverdag og en ny reform.

Selv leder Sigve Bolstad i fagforeningen Politiets Fellesforbund roser regjeringen for å ta grep. Han sier at norsk politi har styrket den spisse beredskapen og blitt mer kunnskapsstyrt under politireformen.

Ap-lederen i Drangedal nevner også veinettet i Telemark. Da blir jeg nødt til å minne om følgende: Denne regjeringen har økt samferdselsbudsjettet med om lag 80% sammenlignet med den rødgrønne regjeringen. Og man tenker også nytt: Opprettelsen av Nye Veier gjør at nye prosjekter bygges smartere, billigere og ofte ferdigstilles prosjektene før tiden. Et eksempel på det er E18 gjennom Telemark. Jeg skal gi Straume rett i at vi både kan og bør få mer synlig nærpoliti - det er også regjeringens lovnad i politimeldingen, der det står at videre satsing på politiet skal skje i distriktene. Første steg i riktig retning er allerede tatt når politiets geografiske driftsenheter får tilført 400 nye permanente stillinger.

Når politireformen sluttføres i 2020, er vi fortsatt ikke helt i mål. Men er politiet bedre rustet enn noen gang til å forebygge og håndtere moderne kriminalitet. Dette er viktige endringer for tryggheten i Norge.

Christian Laland
Kragerø Høyre

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken