Amedia, som eier blant annet KV, jobber fortsatt med å få oversikt over dataangrepet som rammet konsernet natt til tirsdag. Nå ber hackerne om løsepenger, skriver NRK.

– Det er et veldig klassisk løsepenger-virusangrep, der fremmede har tatt seg inn på deler av våre servere, kryptert våre data og lagt igjen et visittkort som typisk leder videre til et krav om løsepenger. Det er uaktuelt å gå i dialog på, understreker data- og teknologidirektør i Amedia, Pål Nedregotten statskanalen.

Uaktuelt å betale

Teknologidirektør Pål Nedregotten opplyser til Nettavisen at de ikke kjenner størrelsen på kravet. Det har de heller ikke til hensikt å finne ut, all den tid det er uaktuelt å betale.

Det er ikke kjent hvem som står bak angrepet.

– Dette kommer til å vare ganske lenge, opplyser Nedregotten til NRK.

Han forteller at de jobber med å få på plass en backup-løsning slik at de kan produsere papiraviser igjen.

- Vi har kun konstatert at de har lagt igjen et visittkort med lenke ut, forklarer han.

Berører KV

Onsdag var det mange av Amedias rundt 80 lokalaviser som ikke kom ut med papiravis som en følge av dataangrepet mot Amedia. Blant dem var Telemarksavisa, som har hovedbase i Skien.

KV har ikke papiravis før kommende fredag, og KV-redaktør Espen Solberg Nilsen håper at Amedias backup-løsning for produksjon av papiravisa kommer på plass tidsnok.

- Vi har ingen garanti for at backup-løsningen det nå jobbes med i Amedia er oppe og går tidsnok. Derfor jobber vi nå på spreng for å se om vi kan klare å produsere fredagens papirutgave på det av våre datasystemer som fortsatt fungerer her lokalt. Det er mange usikkerhetsmomenter her, men vi gjør absolutt alt vi kan for å komme ut med vår papirutgave på fredag. Vi skal holde våre papirabonnenter oppdaterte underveis, sier Solberg Nilsen.

KV-redaktøren minner om at KV.no fortsatt blir oppdatert fra tidlig om morgenen til seint på kveld hver dag.