Kragerøbanens trasé

Arkivfoto: Per Eckholdt

Arkivfoto: Per Eckholdt

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.En dag kommer jernbaneforbindelsen som skal knytte Vestfoldbanen til Sørlandsbanen. Riktignok blir det lenge til, men den kommer. Det er viktig med gode planer, også slike som er langsiktige.

En modernisert sørlandsbane skal sannsynligvis ha dobbeltspor og færrest mulig stasjoner. Planene er på langt nær laget eller avgjort ennå, men det har vært snakk om bare en stasjon mellom Porsgrunn og Nelaug. Den skal ligge på Tangen i Sannidal, mener vi i Kragerø. Den skal ligge på Brokelandsheia, mener de i Gjerstad. Kanskje blir det stasjon på begge steder, til tross for det som har vært meningen.

Når tiden er inne kommer et spørsmål som ikke har vært viet særlig oppmerksomhet: Hva skal skje med jernbanetraséen på gamle Sørlandsbanen, den som går sørover fra Nordagutu mot vårt distrikt? Skal den legges ned, eller skal den fortsette sin eksistens som lokalbane?

Sannsynligvis blir ønsket om å beholde banen som lokalbane sterkt. Her er det Bane NORs motvilje mot å gi opp Kragerøbanens trasé kommer inn. Skal en lokalbane sørover fra Drangedal gå til Brokelandsheia eller Tangen?

Alternativet Tangen har vært holdt i live av NSB og siden av Bane NOR som en mulig løsning. Den innebærer nedleggelse av strekningen Neslandsvatn – Brokelandsheia og opprusting av strekningen Neslandsvatn – Sannidal/Tangen. Med en slik plan blir knutepunktet mellom gammel og ny sørlandsbane på Tangen. Denne planen svinner nå hen ved at lokale interesser ønsker å fjerne jernbanetraséen fra Neslandsvatn til Sannidal. Etter lokalt press har Bane NOR nå bestemt seg for å selge traséen. På Brokelandsheia kan de juble.

Jernbane-entusiasten i meg får assosiasjoner til den gang kommunestyret i Kragerø oppfordret NSB til å få fortgang i nedleggelsen av Kragerøbanen. Nok om det.

I dag blir jo dette bare spekulasjoner. Men det er verdt å tenke langsiktig hvis det i det hele tatt er interessant. Unnskyld meg, skogeiere og tursti-entusiaster!

Sverre Okkenhaug

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken