Ingen kommunal støtte, men sanitetsforeningen sikret tilbud fram til sommeren

Tilbyr hjelp: Veileder Trine Sindberg Hansen fra NKS veiledingssenter, flankert av Grete Lindland (til venstre) og Haldis Moen fra Kragerø og Sannidal sanitetsforening. Foto: Jon Fivelstad

Tilbyr hjelp: Veileder Trine Sindberg Hansen fra NKS veiledingssenter, flankert av Grete Lindland (til venstre) og Haldis Moen fra Kragerø og Sannidal sanitetsforening. Foto: Jon Fivelstad

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi er et gratis lavterskeltilbud for alle pårørende til rusmisbrukere, sier veileder Trine Sindberg Hansen.

DEL

TILBUD TIL PÅRØRENDE TIL RUSMISBRUKERE:Hun kommer fra Norske Kvinners Sanitetsforenings veiledningssenter i Skien. Kontoret er del av et landsdekkende fagnettverk, og senteret i Skien dekker Vestfold, Telemark og Agder-fylkene.

Mange pårørende

– Vi tilbyr samtaler og veiledning til pårørende av rusmisbrukere. Og da tenker vi ikke bare på familien, men på alle som er berørt av en persons rusmisbruk. For hver rusavhengig kan det være tre–fem personer som føler seg sterkt berørt, så vi snakker om mange, sier Sindberg Hansen.

– Vi ønsker at flest mulig av dem som føler seg berørt, tar kontakt med oss. Mange pårørende kan ofte føle både skam og skyldfølelse, og det er ikke alltid så lett å søke hjelp. Mange har stått i slike problem i lang tid, og kan ofte bli like syke som den rusavhengige, sier Trine Sindberg Hansen.

Hver tredje uke frem til sommeren er det satt av kontordag i Kragerø. Kontorlokale har veiledningssenteret fått stilt til disposisjon i tredje etasje på Kragerø sykehus.

– Vi ønsker at pårørende tar kontakt med oss, så avtaler vi en samtale når vi kommer til Kragerø. I tillegg kan vi også gi hjelp og støtte over telefon, sier hun.

I Kragerø er det en pårørendegruppe til rusmisbrukere. De var for en tid tilbake i hovedutvalg for helse, omsorg og sosiale tjenester og orientert politikerne.

Saniteten støttet

Da etterlyste de en liten støtte fra kommunen, slik at veilederne kunne få dekke reisekostnadene ved å komme til Kragerø.
Men fra kommunens side har ikke noe skjedd. Derimot bevilget Kragerø og Sannidal sanitetsforening 15.000, som sikrer veiledningstilbudet frem til sommeren.

– De pengene som er bevilget skal brukes til arbeidet i Kragerø, sier styremedlem Grete Lindland i sanitetsforeningen.

– Sanitetsforeningens hovedmål er at de pengene vi får inn, skal gå tilbake til lokalsamfunnet, sier hun.

– Det er nok dette som gjør at vi opplever fantastisk støtte når vi har loddsalg og aksjoner, sier leder Haldis Moen.

– Utfordringen fra vår side er nå å motivere de pårørende til å tørre å gå over terskelen og søke hjelp og veiledning, sier sanitetskvinnene.

Artikkeltags