Gå til sidens hovedinnhold

Hun støper i krystall

Artikkelen er over 5 år gammel

Tone Ørvik åpner skulpturutstilling i kunstforeningen.

– Jeg er fullstendig forelsket i glass. Det er fordi det er gjennomskinnelig. Man sier at lyset er den fjerde dimensjonen i glass, sier bildehogger og skulptør Tone Ørvik.

Hun begynte å støpe i glass for ti år siden, og bruker krystall fra New Zealand fordi det gir så rike og mettede farger. I tillegg har hun bakgrunn fra steinhogging, bronsestøping og keramiske prosesser.

– Det til sammen gir en veldig fin innføring til å begynne med glass. Med glass er det veldig mye som kan gå galt. Det er variabler du ikke hadde tenkt på. Ofte mister vi en femtedel av arbeidene. Plutselig ligger alt glasset nederst i ovnen og har ødelagt ovnen din. Det kan skje. Jeg gjør noe jeg ikke burde gjøre – jeg blander farger, og da kan det hende at fargene ikke liker hverandre. Det er spennende, men fryktelig irriterende, sier kunstneren.

Forstår ikke alltid egen kunst

I dag åpnet hun utstilling i kunstforeningen, hvor hun hadde med seg glasskunst og keramiske skulpturer. Selv om figurene ser klare og gjennomtenkte ut, er det ikke alltid sånn.

– Jeg begynner med noe som er en følelse i meg, ikke med et konsept. Noen ganger er det veldig overraskende for meg det som kommer fram. Det er som å skrive en roman, og så tar plutselig personene over. Det sitter i fingrene – de velger kanskje å snu hodet på en måte du ikke hadde tenkt på. Da blir det mer komplekst, forteller Ørvik.

– Erlend Kagge sier «de verkene du blir glad i, er de du ikke helt forstår,» og sånn er det for meg. Det er ikke alltid jeg forstår hva det er, men jeg vet når det er riktig og den er ferdig. Skulle du da jobbe videre for å gjøre det pent, har du mistet det.

Ørvik vil ikke plassere navneskilt ved verkene sine, men åpner for at publikum kan danne sine egne historier og tolke kunsten på sin måte.

Gleder seg til åpning

– Dette ser virkelig fint ut. Jeg gleder meg til å se hvordan lyset virker, sier sekretær i kunstforeningen Sigbjørn Eliassen, om glasskulpturene.

Kunstner Britt Kristensen Kolltveit skal åpne utstillingen.

– Jeg syns kunsten hennes er spennende. Jeg er veldig glad i keramiske skulpturer, sier Kolltveit.

Kommentarer til denne saken