Gå til sidens hovedinnhold

Kragerø trenger alle leilighetene på Stabbestad

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære alle politikere.

Vi ønsker med dette å sende dere en liten oppdatering nå før kommunestyret skal ta stilling til hva som skal skje med først og fremst de sju leilighetene i Hesteskoen på Stabbestad. Vi ser fornuften i forslaget til hovedutvalg for helse og omsorg med å åpne opp for flere brukergrupper og gå ned på kriteriene for å få tildelt en omsorgsbolig. Forslaget er godt tenkt og vi hadde flere brukergrupper før dette med nedstenging kom til oss som et uforståelig forslag fra kommunedirektør Lysa.

Arbeiderpartiet hadde nok det forslaget som kanskje ville gagne Kragerø mest, og det er å bruke de til demensgruppen. Vi håper inderlig dere skjønner behovet og at dere virkelig setter dere inn i denne brukergruppen som bare vokser. Kragerø kommer ikke til å klare å ha et godt tilbud til denne gruppen ved å legge ned Stabbestad omsorgsboliger, når fremtidens nytenkning fokuserer på og viser til gode resultater, hvor beliggenhet vektlegges.

Dette er hentet ut av en konseptbeskrivelse fra Strømmehaven som er ett bokollektiv for nettopp denne gruppen: Visjonen til Strømmehaven går ut på «Fortsette å leve livet på mitt vanlige vis».

Dette synes vi er en nydelig visjon som peker direkte på det vi mener. Dette livet kan denne gruppen få her ute på Stabbestad.

Fokuset på mennesker med demens må være livskvalitet, trivsel, velvære og mening. Vi ønsker å fremme en opplevelse av hjem og hjemlighet og at det legges til rette for bevegelsesfrihet.

Det anbefales at sju til åtte personer bor i samme kollektiv og det er midt i blinken her ute. De andre leilighetene kunne man bruke til frisør eller fotpleie, kafé eller liknende. Og vi har Trekløveret som også har mange muligheter som vi gjerne vil hjelpe å legge en plan for.

Vedrørende velferdsteknologi - dette kunne Hesteskoen vært en prøvebolig på. Tenk å prøve ut alarmanlegg som døralarm, bevegelsessensor, trykknapper og passeringsalarm for å nevne noe.

Vedrørende parken som nabo - vi har nå fått inn 183.700 kroner på lokalverdi til Livsparken og enda er det nesten omtrent uker igjen. Dette vil si at vi får realisert våre drømmer om å gi et tilbud til de som bor på hele Stabbestad, omsorgsboliger, skolen og ellers alle som måtte ønske det. Parken skal straks beplantes med frukttrær, bærbusker, grillplass, benker og bord, kan lett inngjerdes slik at det trygger alle som ferdes der. Tenk dere, for en mulighet for de demente kan ha her som ikke finnes i sentrum. Her skal barneskolebarn og barnehagebarn synge, holde teater, være sosiale sammen med beboerne og gi dem en glede som de ikke vil oppleve på et lukket sykehjem eller skjerma avdeling.

En tankevekker for oss alle kan være å relatere til egne forventninger om helsetilbud om vi får disse utfordringer tett i livet vårt. Hvor ville dere bodd hvis dere ikke kan bo hjemme og hvis dere glemmer det meste? Demens starter med små forglemmelser men vil uten stans utvikle seg fort og drastisk.

Strømmehaven i Kristiansand kommune er så vellykket at de nå etablerer enda en enhet i Søgne. La Kragerø kommune være neste kommune på listen.

Til slutt så vil vi si at vi ønsker gjerne en dialog hvis vi kan bistå med mer informasjon og dokumentasjon når det gjelder denne gruppen.

Vi har også vært i kontakt med leder av Strømmehaven i Kristiansand og kan love dere at dette er virkelig et prosjekt som er fremtiden i mange kommuner i Norge, så tenk litt på hva dette ville gjort for vår kommune. Vi er sikre på at disse leilighetene ikke ville stått tomme for denne bruker-gruppen om dette ble et satsningsområde. Dette tror vi også pårørende ville ønsket for sine nære og kjære, og da blir det kanskje ikke så langt rundt Kjølebrønd allikevel?

Med hilsen vi som mener det er uklokt å legge ned,

Liv Jensen og Veronica Christoffersen
Ansatte ved Stabbestad omsorgsboliger

Kommentarer til denne saken