Kragerø Jernbanestasjon - et ståsted for Kragerø

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tirsdag ettermiddag arrangerer Sparebankstiftelsen og Martin Revheim fra Sentralen idé- og innspillsmøte om fremtidig bruk av Jernbanestasjonen i Kragerø kino. Da bør det komme mange gode forslag til hva som kan skje. Det er avgjørende for at bygget igjen blir et sted med mulighet for tilhørighet og møter.

Stasjonsbygningen ble åpnet i 1927 og var i en periode endestasjonen for Sørlandsbanen. Det har symbolisert inngangen til Telemark og resten av Norge, og det har vært stedet der resten av verden og havet begynte for dem som kom tilreisende. Mennesker har reist og møttes, drømt seg bort og lagt ut på viktige turer. Bygget ligger helt ved vannkanten og sentralt i forhold til buss, ferger og annen transport. Det fortjener å igjen bli et møtested, et sted for reiser og opplevelser.

Mange av oss som er eldre sommer og helårsturister i byen kom med toget første gang vi besøkte Kragerø. Gjennom skogene og åsene i Telemark, forbi alle vann og tjern, der folk og tømmer ble fraktet i mange år, og ut av den siste tunnelen frem til en flott jernbanebygning, før veien gikk videre ut med båt til skjærgården.

Som litt spontan initiativtaker var det svært gledelig at Kommunestyret 7. mai vedtok enstemmig å selge til Sparebankstiftelsen DNB, og ennå mer gledelig at stiftelsens styre sa ja to uker senere. Det er liten tvil om at dette er en løsning det er verdt å jobbe hardt for å realisere, og en løsning som vil gi alle parter det de ønsker, noe som også ble understreket av ordfører Grunde Knudsen. De som ønsket salg for å styrke kommunens økonomi får det, og de som ønsker at bygget skal brukes til beste for byens befolkning og ivaretas for fellesskapet får det. Enkelte omtalte denne muligheten som å vinne i Lotto.

Sparebankstiftelsen DNB er en uavhengig stiftelse som gir bidrag til allmennyttige formål. For å gjenspeile hvor kapitalen er bygget opp prioriteres tiltak i definerte områder, blant annet Telemark. Målet er å bidra til et bedre samfunn ved å støtte tiltak som, skaper møteplasser for tilhørighet, utløser dugnad og medvirkning (frivillighet), fremmer mestring og læring (ferdigheter) og utvikler rollemodeller (forbilder).

Stiftelsens strategi åpner for å kjøpe eiendom som kan brukes til samfunnsnyttige formål. Kjøp av kommunale eiendommer vil normalt falle utenfor, siden offentlige bygg allerede er i fellesskapets eie. Stiftelsen mente likevel at dette bygget var aktuelt, siden det ble kjøpt av kommunen så sent som i 2015 – da kommunen brukte sin forkjøpsrett for å sikre bygget. Dette er en investeringssak utenom det vanlige for stiftelsen.

Stiftelsen har bare ett lignende prosjekt – kulturhuset Sentralen i Oslo. Det er et langt større bygg – 12 000 kvadratmeter med saler og scener for utleie til kulturformål, samt over 300 kontorplasser for kulturprodusenter og sosiale entreprenører. Utgangspunktet for dette prosjektet var at stiftelsen overtok et gammelt bankbygg fra DNB, og fylte det med et innhold som kan oppfylle stiftelsens formål.

Stiftelsens interesse for bygningen betyr at det åpner seg en mulighet for å lage en lokal variant av Sentralen i Kragerø Jernbanestasjon. En løsning som ivaretar et kulturhistorisk bygg, med sentral beliggenhet og en størrelse som passer for markedet. Et konsept for stasjonsbygningen i Kragerø vil selvsagt kunne trekke på stiftelsens erfaringer fra Sentralen, men først og fremst gjennom å involvere lokale aktører.

Ved at Sparebankstiftelsen DNB kjøper og oppgraderer bygget, får kommunen solgt en eiendom den ikke har råd til å ivareta – samtidig som det sikres at bygget brukes til allmennyttige formål. Dette åpner også for å involvere flere aktører og interessenter, og sikre en god fremtidig driftsmodell.

Huset kan fylles med lokal aktivitet, men vil også være attraktivt for regionale og nasjonale aktører. Dette vil kunne forsterke Kragerø som kultur og kunstby. Bygget bør være fleksibelt og være kjernen i aktivitet både sommer som vinter. Stasjon kommer av det latinske statio, som betyr ståsted, et sted hvorfra man betrakter verden. La Stasjonen bli et nytt og sterkt ståsted for Kragerø.

Leif Holst Jensen, kulturinteressert og Kragerø-entusiast

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken