Gå til sidens hovedinnhold

Kragerø hadde høyere prisvekst enn i Oslo - meklerne har aldri sett liknende

Kragerø er den byen i Norge hvor boligprisene økte mest i fjor.

Økningen i boligprisene i Kragerø var på hele 19 prosent, viser boligprisstatistikken fra bransjeorganisasjonen Eiendom Norge.

– Fjerde kvartal 2020 viser store regionale forskjeller i boligprisene. Det er normalt at boligprisene synker i fjerde kvartal. Dette har også skjedd i 2020, for eksempel, på Sør- og Vestlandet utenom Bergen, mens vi ser en unormalt sterk vekst for fjerde kvartal å være i Oslo og Østlandet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

I fjerde kvartal er Kragerø den byen som har hatt sterkest utvikling, med en oppgang på 3,4 prosent. Kommunen med svakest utvikling var Lindesnes, med en nedgang på 3,2 prosent.

– Det har vært et annerledes år i boligmarkedet i 2020, og vi har hovedsakelig grunnet lave renter fått en sterk oppgang i boligprisene over landet i 2020, sier Lauridsen.

– Aldri sett før

Daglig leder hos Sørmegleren Kragerø, Kent Andersen, forteller at han aldri har sett liknende tall for Kragerø før. Han forteller om et brennhett boligmarked, og tror neppe det kommer til å gå nedover med det første.

– Det har vært helt ellevilt. Vi er utsolgt på mange områder, og salget av eneboliger har vokst bra. Spesielt eneboliger hvor du kan se sjøen. Da må du grave dypt i lommeboka nå, sier han.

Andersen forsikrer imidlertid at det fortsatt er gode muligheter i boligmarkedet, men at de ser at eiendommene stadig ligger ute i kortere tid enn tidligere.

– Tidligere har vi jo også hatt såkalte overliggere, altså eiendommer som blir tatt av markedet for å så legges ut igjen. De har vi også færre av nå.

Mer populært

Andersen tror bakgrunnen for tallene blant annet er flere store boligprosjekter rundt om i kommunen, som for eksempel Skrubben Havn og Kirkebukta. Han tror ikke at Kragerø blir mindre populært framover – snarere tvert imot.

– Vi har solgt til både kragerøfolk og tilflyttere det siste året. Nå sist solgte jeg en enebolig til en familie på fem, hvor én er fra Kragerø, og de har mulighet til å pendle. Det blir også bedre veier, og kortere avstand både sørover og til Grenland, sier han.

Også Torunn Bakke ved Aktiv Eiendomsmegling forteller om et brennhett marked i Kragerø i året som gikk. Heller ikke hun har sett liknende prisstigning i løpet av sine 17 år som megler.

– Nei, dette er svimlende og helt spesielt, sier hun.

Kan nå ny topp?

Bakke tror kombinasjonen av lave renter og pandemien har skylda for den enorme økningen.

– Det er vanskelig å si, men jeg tror det er en kombinasjon av de to tingene. I tillegg tror jeg folk har fått bedre tid til å se på sin egen livssituasjon, og at de har fått vurdere om de skal bytte bolig. Bankene har lagt det til rette for forbrukeren i året som gikk, sier hun.

Også hos Aktiv har det gått unna i alle typer eiendommer. Bakke nevner leiligheter og tomannsboliger, og enorme mengder av fritidsboliger. Også for Aktiv har omsetningen gått hyppigere, noe som innebærer at enhetene har blitt solgt etter kort tid på markedet.

Framover tror hun at prisene igjen vil stabilisere seg, og det kan også se at prisene igjen vil gå litt nedover. Men eiendomsmekleren utelukker ikke at Kragerø kan nå nok en topp dersom pandemien holder oss hjemme fram til over sommeren.

– Får vi ikke lov til å reise til sommeren igjen, så skal du ikke se bort ifra at vi får en ny «all time high» i Kragerø, sier hun.

De ti sterkeste områdene i det norske boligmarkedet i 2020 var:

  1. Kragerø 19,0 prosent.
  2. Bydel Gamle Oslo, Oslo 11,4 prosent.
  3. Halden 11,2 prosent.
  4. Lier 11,1 prosent.
  5. Bydel Grünerløkka, Oslo 11,0 prosent.
  6. Bydel Sagene, Oslo 11,0 prosent. 7. Bydel St. Hanshaugen, Oslo 10,7 prosent.
  7. Sandefjord 10,4 prosent.
  8. Bydel Frogner, Oslo 10,4 prosent.
  9. Bydel Bjerke, Oslo 10,1 prosent.

Kommentarer til denne saken