Sterkt møte med Guido

Sammen: Barnebarnet Greta Moldestad ved siden av et selvportrett Guido Schjølberg malte i 1934. Begge foto: Jimmy Åsen

Sammen: Barnebarnet Greta Moldestad ved siden av et selvportrett Guido Schjølberg malte i 1934. Begge foto: Jimmy Åsen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Her er mange bilder jeg aldri har sett, sa Guido Schjølbergs barnebarn Greta Moldestad.

DEL

I løpet av den første timen hadde over 100 kommet for å se Schjølberg-utstillingen som åpnet i postgården lørdag.

Takknemlig

– Da jeg kom inn hit og fikk se denne utstillingen for første gang må jeg bare si at jeg er takknemlig for at jeg ble invitert hit til Kragerø på åpningen. Det har vært veldig rørende for meg å gå rundt å se på disse bildene. De fleste av disse er ukjente for meg og det er veldig stort for meg å oppleve denne utstillingen, sa Greta Moldestad.
 

Hun fortalte minner fra sin oppvekst og om sitt forhold til bestefaren.
 

– Han var 72 år da jeg ble født og levde til han ble 90 år. De første 18 årene var vi veldig mye sammen. Mine foreldre var yrkesaktive, så de trengte hjelp til å passe meg og da ble bestepappa Guido og bestemamma Magdalena dagforeldre for meg.

Mye på Skåtøy

Moldestad var mye på Skåtøy i oppveksten, da sammen med sine besteforeldre. De var på Skåtøy fra mai til september.
 

– Jeg var mye sammen med bestefar på turer på Skåtøy og det var en opplevelse for meg. Han hadde mye av barnet i seg og så figurer i røtter og steinformasjoner. Av og til fikk jeg være med ham ut og male, både på Skåtøy og i Kragerø.
 

Guido Schjølberg kunne også fortelle kragerøhistorier.
 

– En finere frue fra Oslo ble tatt imot av en original fra Kragerø da hun kom for å tilbringe sommeren her. Da de møttes utbrøt kragerømannen «Å, jøssenavn da frue hvor de har fallert siden i fjor».
 

– Glimt i øyet

– Her er mye god kunst og veldig mye Kragerø, sa Tore Juell da han sammen med Sverre Okkenhaug ønsket publikum velkommen.
 

– Guido Schjølberg har tatt vare på det Kragerø som vi alle er så glad i og som vi kanskje aldri får se igjen, sa Juell.
 

– Han malte med et glimt i øyet og humret nok han da han satte inn sine favorittfigurer i bildene, sa kunstneren og fortalte om sine opplevelser med Guido Schjølberg.

Artikkeltags