Gå til sidens hovedinnhold

Kragerø – en by med særpreg?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når man nå kommer gående nedover Torvgata sees ikke lenger den åpne sjøutsikten mot Bærøfjorden, men mot en massiv og stor betongvegg. Et av Kragerøs kanskje fineste sjøgløtt er borte for alltid, og byen oppleves mer innestengt enn tidligere. Kommer man fra Kirkebukta mot byen kan heller ikke Øya lenger sees. Øya med dens karakteristiske form var tidligere nærmest som en vakker kulisse når man ankom byen. Nå blir man møtt av en vegg.

Det nye kommunehuset ser fremmed og dominerende ut i bybildet, og bryter totalt med den gamle og særpregede trehusbebyggelse som i århundrer har vært typisk for Kragerø. Flere steder i Kragerø er de siste årene blitt bygget store og kasseliknende bygg som skaper voldsomme kontraster til byens øvrige bebyggelse.

Helhetsbildet av en historisk og gammel småby vil snart være kun et minne, om man ikke videre ser verdien av å ta vare på Kragerø by på en mer skånsom måte.

Det kan ofte her synes som om den vanlige borger står maktesløs når nye og store byggeplaner legges fram. Dem som på en eller annen måte forsøker å komme med innspill, eller utvise en protest blir sjeldent eller aldri hørt. De nye planer synes på forhånd allerede å være bestemt, og blir gjennomført uansett hva byens bofaste måtte mene og ønske.

Det finnes nok av eksempler, som blant annet nedleggelse av Kalstad skole, utbygging av Myliustomta og den voldsomme utbyggingen av Napertomta ved Smedsbukta.

Hver en by trenger naturligvis sin utvikling, men vil for alltid være tap når byens karakter og særpreg mer eller mindre blir borte.

Kragerø har igjennom årene mistet utallige av sine smau og passasjer, og mye av sin småbysjarm

Kirkebukta er kanskje det sted som har gjennomgått de største forandringer, og som fortsatt vil være i endring i årene framover, da nye og store byggeplaner foreligger. Kirkebukta vil riktignok med tida framstå som en ny og moderne bydel, men lite eller ingenting der vil framheve minnet om den historiske og særegne by Kragerø engang var.

Den veldige utbyggingen av Napertomta ved Smedsbukta kan heller ikke sies å ha blitt et sted til heder for byen, da man her ikke engang får en opplevelse av å være i Kragerø by. Det voldsomme og store byggene der står i sterk kontrast til den øvrige bebyggelse i Smedsbukta som er et av Kragerøs eldste og mest pittoreske boligområder.

Den flotte utsikten mot sjøen som man tidligere kunne se fra Smedsbukta er nå ganske endret, og borte for alltid. Hadde man bygget disse store leilighetsbyggene nærmere inn mot fjellet så ville mye der sett annerledes ut. Da ville sjøutsikten blitt mer bevart og hele stedet mer åpent.

De fleste bofaste i Kragerø by ønsker da heller ikke disse kasseliknende og høye byggene som nærmest stenger alt annet inne, og tar fra mange det meste av utsikt. Et eksempel i så måte er utbyggingen av Myliustomta, som ikke er annet enn tragedie. Den staselige og store bygningen der kunne blant annet vært gjort til et flott kulturhus, som ville løftet og beriket Kragerø by. Der kunne vært gjenskapt noe av den flotte hagen lik en park, til glede for generasjoner framover.

Når det gjelder det nye kommunebygget, så kan man sannelig lure på om det ikke fantes andre alternativer enn å plassere det midt i byen, på en av Kragerøs flotteste tomter.

Jeg kan fremdeles ikke la være å tenke på hva som her i stedet kunne vært gjort til større glede for byens befolkning og dens gjester.

Kragerø sentrum har ingen park eller grøntområde. Dem som har sett hva som er gjort på Skiens store busstorv vil forstå hva jeg mener. Der er asfalt fjernet, og blitt et stort grøntområde med benker, gress, busker og trær. Et sted som både forskjønner og løfter hele byen. Ja, man kan virkelig bli imponert over hva de har fått til i Skien by.

Hvorfor tenker man ikke slik i Kragerø? Hvorfor synes alt her å handle om penger, og hvor mange bygninger man kan få presset inn på byens ledige tomter, uansett størrelse og utforming?

Hvor er politikerne oppe i det hele? Ser man ikke at byen nå er på sterk vei til å miste mye av sitt særpreg, og sin småbysjarm? Ser man ikke lenger her en større verdi av å ta vare på den historiske arv som Kragerø by faktisk er?

Kragerø er en gammel og svært sårbar by, og mye er her med årene blitt tapt fordi man ikke har sett, eller forstått verdien av å ta bedre vare på det historiske helhetsbildet av byen. Riving av den flotte og uerstattelige Buchholmgården er et eksempel hvor bybildet endret seg drastisk, og hvor en stor del av Kragerøs historie brutalt ble borte.

Kragerø trenger naturligvis som de fleste andre byer en utvikling, men kan med fordel gjøres på en mer omtenksom og ivaretakende måte, slik at de neste generasjoner også kan oppleve det her er en arv videre å være stolte av.

De voldsomme og store kasseliknende byggene som nå preger vår by mer og mer, vil i framtiden neppe være en arv de neste generasjoner vil være videre stolte av.

David Andersen

Kommentarer til denne saken