Gå til sidens hovedinnhold

Kommunal pengebruk og forvaltning

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Artikler og innlegg i KV 12. november (og i dag, lørdag) var deprimerende lesning om de mange kommunale nedskjæringer på grunnleggende og vitale behov hos viktige og store deler av befolkningen i kommunen, nedskjæringer som tilsynelatende til og med finner sted i det ene årsbudsjettet etter det andre. Det lar seg neppe gjøre å utvide pengesekken(?), men det burde kunne gå an å prioritere noe annerledes? Her dreier det seg jo om kommunens primære oppgaver i tillegg til dette å vedlikeholde vei, vann og kloakk. Det fremgår av avisa at det man ikke skjærer ned på er bygg og areal, og (sitat): «man vurderer å redusere partistøtte, bevertning og mer. Alternativt kan en endring av politikernes godtgjørelse gi en varig innsparing» (sitat slutt), og det kan jo fremdeles skje i det kommende budsjettforslaget får vi håpe, selv om politikerne nok trenger litt oppmuntring.

Dette med å bruke penger på bygg og areal er kanskje det vi har minst behov for. Hvor mye kommunen går inn med av tid og midler til utbygging av havnefronten er uklart, men det er direkte trist at kommunale midler brukes på planlegging og utvikling av høye moderne bygg langs store deler av veien fra Kirkebukta til Blindtarmen, – en effektiv avsperring mellom byen og sjøen, og total endring av atmosfære og miljø. Her er det dessverre kapitalkreftene som styrer og ikke et levende demokrati, folkets røst. Det er en kamp mellom David og Goliat. Utbyggingen skjer dessverre mer til fordel for folk utenfra enn for dem som bor i kommunen og bruker byen gjennom hele året (med unntak av kommunalt ansatte som får en bruksrett i 30 år). Det kreves langt sterkere lovgivning om arealbruk og forvaltningspraksis dersom man skal greie å motvirke dette.

Et konkret eksempel her kom frem under byvennenes møte med representanter fra utbyggere sist torsdag, der et viktig forretningslokale sentralt i byen blir ombygget til hotellrom som sannsynligvis vil stå tomme en stor del av året.

Kommunen har nå havnet i en alvorlig økonomisk krise. Blir vi nødt til å bryte alle prinsipper og starte en kronerulling for å hjelpe den ut av uføret?

Kommentarer til denne saken