Gå til sidens hovedinnhold

Kjære rådmann, kjære politiker - ikke ta fra oss idyllen vår!

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stølefjorden har vært min nærmeste nabo i over 40 år. Jeg har hytte innerst i fjorden i tillegg til at jeg trådde mine barndomssko på Levang. Besteforeldrene mine var de første som bygde hytte i Stølefjorden i 1942 og stedet de bygget hytte på fikk navnet Solvika. Det er her jeg har lært å svømme, kjøre båt, fiske, ro og alt annet man forbinder med sol, sommer og sjø. Det samme har mine barn. Det er her barna mine løper lykkelig rundt mellom gode hyttenaboer, står på vannski, kjører tube, ror, seiler og har stupekonkurranser.

Stølefjorden er i dag altså regulert for glade barn, godt naboskap, ferieidyll, vakker utsikt mot Jomfruland og Portør og lyden av bølger som slår mot land.

Kjære rådmann, kjære politiker, ikke vær den som regulerer Stølefjorden til visuell forurensning, støy, fiskeavføring og hummer-død. Er dette noe du vil signere ditt ettermæle med?

Går man inn på Visit Kragerø sine websider står det «Velkommen til Kragerø, en sjarmerende perle i Telemark! Utforsk kystbyen og den unike skjærgården med sine over 490 øyer, skjær og holmer - la deg overraske over naturen, menneskene, opplevelsene!» Det er denne sommeridyllen vi markedsfører Kragerø med og det er dette som lokker meg fra Oslo og tilbake til Kragerø sommer etter sommer. Turisme er vel fortsatt den største inntektskilden til Kragerø?

Kjære rådmann, kjære politiker. Jeg har vanskelig for å forstå at du da vurderer å legge dette til side for havbruk med alt det medfører?

En av mine kollegaer er spesialist innen dette fagfeltet og han kartlegger akvatiske miljø og miljøeffekter av naturinngrep på dyre og planteliv ved de mange anleggene som finnes i Norge og utenlands. Som ingeniør er jeg vant til å analysere og hente inn fakta, så hans kunnskap er viktig for meg for å danne meg et bilde av de mulige konsekvensene av eksempelvis et oppdrettsanlegg i Stølefjorden. I høst var han på befaring på ett av de større anleggene på Vestlandet (unnlater å nevne navn). Under merdene var det betydelig forurensning. Havbunnen var helt dekket av sopp. Dette tar livet av fisken som finnes der naturlig. Slik som torsk og sjøørret. I tillegg er antibegroingsmiddel som inneholder kobber utbredt og når merdene rengjøres ved høytrykksspyling føres dette ut i vannet. Bærekraftig?

Lakselus er annet kjent problem ved oppdrettsanlegg. Lakselus er en hoppekreps og altså et krepsedyr i likhet med hummer, krabbe og saltvannskreps. Så vaksinerer man mot lakselus sier man samtidig ja til at det er greit å drepe hummer og krabbe. For vaksinen ser ikke forskjell på lakselus og hummer. Bærekraftig? - Og ja man får både krabber og hummer i Stølefjorden. Men hvor, det er en familiehemmelighet.

Sier du ja til havbruk i Stølefjorden sier du samtidig ja til at man får fiskeavføring (eller bæsj som sønnen min ville sagt) mellom tærne når du går på den flotte stranden i Grønsvik. Og du sier ja til fiskeavføring i badevannet. Kragerø – perlen blant kystbyene.

I oppdrettsanlegg er det betydelig støy fra pumper og annet teknisk utstyr. Det står og durer og går hele tiden. Det tar ikke sommerferie. Så sier du ja til oppdrettsanlegg så sier du samtidig ja til støyforurensning. Ved lukkede anlegg vil dette sannsynligvis være et enda større problem da lukkede anlegg krever gjennomstrømning av betydelige mengder vann for at fisken skal få nok oksygen. Noe som krever kraftigere pumper som da genererer enda mere støy. Og uansett vil da aldri en merde være noe vakkert syn eller ikke oppta et betydelig areal? Det bli aldri en ekte skjærgårdsidyll.

Bærekraft og miljø er i vinden som aldri før og kommunene som går foran i utviklingen har satt bærekraft og FNs bærekraftmål på agendaen. Ikke gjør meg flau over å være fra en kommune som setter bærekraft til side for kommersiell drift og enkeltpersoners profitt. Ha i minnet vannkraftkommunene som solgte sitt arvesølv for kortsiktig profitt. I mitt yrke gjør vi ingenting utenat vi har gjort ulike beregninger først. Jeg vil gjerne se de regnestykkene som er gjort her.

Det positive er at det ennå ikke er for sent. Kjære rådmann, kjære politiker, du kan fortsatt si nei! Hør på protestene. Du har tross alt denne jobben fordi du skal representere oss. Du kan fortsatt ta ansvar for miljøet, være en bærekraftig politiker, ta ansvar for at Kragerø fortsetter å være en perle. Du kan sikre at mine barn og alle andre som bruker Stølefjorden til sin rekreasjon fortsatt kan gjøre det slik de gjør idag.

Og til sist: Rekk opp hånden den av dere som ville hatt dette utenfor din egen dør? Som ville byttet utsikten av en glitrende fjordutsikt mot Jomfruland med tårnene til fordel for en fjord med merder?

Kommentarer til denne saken