Kinoen må tilbakebetale «koronakroner»: – Vi gjorde ikke noe galt

TILBAKEBETALE: Kultursjef Harald Bothner må konstatere at det må tilbakebetales urettmessig kompensasjon for tapte billettinntekter.

TILBAKEBETALE: Kultursjef Harald Bothner må konstatere at det må tilbakebetales urettmessig kompensasjon for tapte billettinntekter. Foto:

Kragerø kommune må tilbakebetale 141.500 kroner som er urettmessig utbetalt som kompensasjon for tapte billettinntekter ved Kragerø biograf i mars og april, som følge av koronapandemien.

DEL

– Vi har ikke gjort noe galt, slår kultur- og kinosjef Harald Bothner fast.

– Kulturrådet og Lotteritilsynet åpnet sist vår for en ordning hvor det kunne søkes kompensasjon for tapte billettinntekter. Vi søkte og fikk tildelt 141.500 kroner som kompensasjon. Nå viser det seg at kommunale kinoer likevel ikke faller inn under denne ordningen. Dette har vår bransjeorganisasjon tatt opp flere ganger med Kulturrådet, men har ikke lykkes i sin argumentasjon. Vi fikk utbetalt pengene på forsommeren, men de skal nå tilbakebetales, forteller Bothner.

Ikke alene

I et brev til kommunen fra Kulturrådet heter det blant annet:

«Ved behandlingen av søknaden i første omgang ble det lagt til grunn at kommunale underenheter ikke er å anse som en del av kommunen, men selvstendige juridiske personer. Denne vurderingen er feil ettersom kommunale underenheter ikke regnes som juridiske personer, men som en del av kommunen».

Kulturrådet mener at utbetalingen av kompensasjon for tapte kinoinntekter til en kommunal underenhet, slik kulturenheten i Kragerø kommune er, faller utenfor kompensasjonsordningen. Det tidligere vedtaket om å tildele Kragerø biograf derfor som. Kulturrådet vil nå ha pengene sine tilbakebetalt.

– Burde dere ha sjekket dette nøyere da det ble gitt anledning til å søke kompensasjon for tapte billettinntekter?

– Det er flere enn oss som må betale tilbake kompensasjonen. Den første informasjonen vi fikk var uklar. Vi er ikke alene om å oppfatte dette slik vi gjorde og kunne søke kompensasjon. Men nå viser det seg altså at dette var feil, og vi returnerer 141.500 kroner til Kulturrådet, opplyser Harald Bothner.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken