Gå til sidens hovedinnhold

Kan Bonusbygget bli en bonus?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rivingen av Buchholmgården og byggingen av Bonusbygget var en tragedie. I skarp konkurranse vel det arkitektonisk verste som har hendt i moderne tid i Kragerø.

Kan man gjøre noe positivt ut fra de gitte forhold? Dette har jeg prøvd å belyse med en Photoshop-lek.

De fleste (?) er enige om at byen trenger et Kulturhus. Enige (?) er og de fleste om at kommunens størrelse og økonomi gjør at dette må bli et småskalaprosjekt. En liten sal for konserter og en hyggelig visekro som bør hedre Dose med sitt navn. Videre plass for et permanent galleri for Kragerømalerne som kan øke dette begreps renommé.

Skagenmalernes tiltrekningskraft gjør at byens inntekter sikkert øker med et åttesifret antall kroner per år. (Jeg har selv bidratt!) Våre malere har samme potensial så la oss satse! Som magisk trekkplaster kan man dessuten smelle i bordet med navnet til den største av alle nordiske malere: Munch! Nå har Munchmuseet åpnet. Det bør være synergieffekter både for Oslo og Kragerø om malerier fra hans Kragerø periode 1909–1915 alltid kan ses her. Bilder flommer jo over i museets magasiner!

Det er derfor jeg har bygget på en etasje til Munch-galleri. Det er et av de få bygg i sentrum hvor tilbygg ikke vil ruve, da bygg bak er like høyt og går i et med fjellveggen. Jeg er ingen modernismefan, men estetisk virker det faktisk bedre.

For å lokke Munchmuseet og mulige Skjærgårdsmilliardærmesener kan man jo dessuten friste med «Lambdakniks». Dette blir dog mindre harmonisk og sikkert ekstremt mye dyrere.

Konklusjon: Kan Kristiansand og Tangen med hundrevis av millioner kroner skape et kunstmuseum av en kornsilo så kan Kragerø med en liten brøkdel skape et Multikulturhus av en skjemmende kolonialforretning.

Kai Dyrkorn

PS. Eli Krog kalte sin sjarmerende Kragerøskjærgårdsbok: «Lek med minner». Dette er lek med kulturhusmuligheter.

Kommentarer til denne saken