Det er over 7000 medlemmer fordelt på 21 steder – fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør – som tas ut i streik, melder Unio.

Blant disse stedene er Bærum, Bergen, Drammen, Tromsø, Bodø, Trondheim, Steinkjer, Fredrikstad, Porsgrunn, Kongsberg og Ålesund.

- Vi skal jobbe hardt for å finne en løsning i meklingen, men blir det nødvendig, er Unios medlemmer klare til kamp. Det er svært beklagelig at elever over hele landet blir rammet, men det blir dessverre konsekvensen hvis KS fortsetter å nedprioritere lærerne, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio Kommune ifølge en pressemelding.

Se lista over kommuner og skoler som er tatt ut i streik

Grunnen til at lønnsforhandlingene mellom Unio og KS brøt sammen hos riksmekleren er at lærerne ikke var fornøyd med lønnsveksten de ble tilbudt, en ramme på 3,03 prosent.

- At KS tilbyr lærerne med 5-årig utdanning eller mer et lønnsoppgjør under det andre får, er ikke til å forstå i en tid med store rekrutteringsutfordringer i skolen, sier Handal ifølge Unio.

Tor Arne Gangsø, forhandlingsleder i KS, er ikke imponert over Handals regneferdigheter. Handal viser til at andre lønnstakere i kommunesektoren har fått en ramme på 3,25 prosent og mener 3,03 prosent til lærerne er for dårlig.

- Handal vet at mange lærergrupper, derav mange av hans egne medlemmer, har fått tillegg i dette oppgjøret som langt overskrider frontfagets ramme på 3,2 prosent.

- Gruppen Handal omtaler som «lærerne», er lærerne med lengst utdanning, altså adjunkter med tilleggsutdanning, lektorer og lektorer med tilleggsutdanning. Disse får i årets resultat et tillegg som prosentvis ligger litt under 3,2 prosent. Likevel får disse gruppene reallønnsvekst og de klart høyeste tilleggene i kroner. Det bør være opplagt at hvis rammen er 3,2 prosent og noen skal få langt mer, kan ikke alle også få minst 3,2 prosent, skriver Gangsø i en polemikk på KS.no.