(Varingen)

48-åringen fra Heggeveien på Skyset ved Hagan satt på hjemmekontor da telefonen ringte like før klokka 14:00 mandag.

– Ei venninne av min 10 år gamle datter, og som hun slår følge med på vei hjem fra Ulverud skole, var hysterisk og fortalte at min datter hadde falt ned i et dypt rør og satt fast, forteller Bergsten.

Datteren går vanligvis langs Heggeveien opp til SFO med et yngre søsken. Hjem fra skolen går ungene oftere via Bekkinga, forbi et område med lagret stein og bygningsmasser, før de krysser Glanerudbekken og opp i Heggeveien.

– Nedenfor Bekkinga, og i et område med mye tilkjørt og lagret masse, stakk det opp to rør. De stakk vel halvannen meter over bakken. Min datter klatret opp på en av disse. Vi har bodd her i en årrekke og mener vi er forholdsvis godt kjent. Jeg har aldri oppfattet at dette kunne være farlig, sier Bergsten.

Satt fastklemt

Datteren skled ned i røret med knærne som nederste spiss. Det vil si føtter og legger vendt oppover igjen. Hun skal selv ha forsøkt å holde igjen i kanten av røret, og fått hjelp av venninner til å holde seg ved toppen av røret.

– Til slutt ble det for tungt og hun skled i rykk og rapp nedover røret. Vel nede i bunnen av røret satt hun så helt fastklemt, uten sjanse til å reise eller snu seg, forteller Bergsten.

Med halvannen meter rør over bakken, og minst tre meter rør til under bakkenivå var det lite han kunne gjøre.

– Jeg husker egentlig lite av dette, for man blir fortvilet. Men jeg husker jo at hun var redd og skrek hun var redd for å dø. Alt jeg kunne gjøre var å forsikre om at det ikke ville skje. Samtidig er man så utrolig redd og fortvilet, sier Bergsten.

Da han skjønte at det var lite han kunne gjøre ble det ringt etter nødetatene.

Roser brannvesenet

Brannvesenet møtte med to utrykningsbiler, samt at det kom en ambulanse.

– Brannvesenet var utrolige. Da de kom fikk de kontakt med datteren min. Hun er vanligvis veldig sjenert overfor fremmede, men de fikk roet henne med en gang. Det var nesten litt spesielt, forteller pappaen.

Det tok ikke mange minutter før de hadde kappet av røret over bakkenivå. Deretter lå det brannmenn rundt hullet i bakken, og fikk på en måte tak på jenta.

– Men hun kunne ikke dras rett opp, for beina satt i klem under henne. De måtte bruke noen kroker for å få tak i føttene hennes og holde de inntil kroppen mens hun ble løftet opp. Det virket ikke slik da, men egentlig gikk det fort og smertefritt, sier Bergsten.

Datteren ble raskt sjekket av ambulansepersonell, som ikke fant noen skader. Samme kveld var far og datter på teststasjonen ved rådhuset, og der møtte de på brannmannskapene.

– De stoppet, hilste og lurte på hvordan det gikk. Min vanligvis så stille datter pratet som bare det. For en utrolig gjeng, sier faren.

Bergsten forteller likevel at hele episoden krevde mye av både far og datter.

– Det ble en utblåsning mentalt, og i går kveld sloknet jeg flatt ut på sofaen, oppsummerer han.

Lyd betyr liv

– Hyggelig å høre at innsatsen føltes trygg og god. Det setter vi pris på, sier utrykningsleder Rune Hirmoen ved Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) avdeling Nittedal.

Han forteller at vaktlaget deres fikk en kort melding om ei skrikende jente som satt fastklemt i et rør. Hirmoen sier de ikke var langt unna og derfor kunne respondere raskt.

– Jeg er selv far, men i slike situasjoner er man på jobb. Det vil si forberede seg fysisk og mentalt på det som møter en. Samtidig ble det fortalt at jenta skrek, og da vet vi jo at lungene ikke er i klem. Da er det stort sett ikke umiddelbar fare for livet, oppsummerer han.

Utrykningslederen forteller at de etter å ha kappet av toppen av røret måtte legge seg på magen for å få tak i fingertuppen til jenta. For å få tak i de fastklemte beina ble det brukt teleskopstang med krok. Han anslår den totale lengden på røret til et sted mellom tre og fem meter.

– Hun fortalte at hun ville ha tak i en eller annen snømann fra bunnen av hullet, og derfor hadde klatret opp på røret Det var visstnok ikke noe problem eller vanskelig, for hun omtalte seg selv som en klatremus. Da vi var ferdige var hun uansett blid og fornøyd, oppsummerer Hirmoen.

Han ønsker ikke å uttale seg om sikkerheten rundt disse rørene.

– Her har vi ei jente som selv sier hun er glad i eller god til å klatre, og derfor kom seg opp på røret. Hvorvidt røret er høyt nok, eller sikret godt nok, ut fra lover og forskrifter, kan jeg ikke uttale meg om, sier han.

Sikret røret

Det var bestemor Laila Bergsten som tipset Varingen om hendelsen.

– Dette er rett ved en skole og langs de stiene og veiene barna bruker. At dette ikke er sikret er utrolig. Jeg begynner nesten å gråte når jeg prater om det, så fortvilet er jeg. Kommunen kan da ikke la slikt stå usikret, sier hun.

Kommunikasjonssjef Kristian Westgård sier at han forstår at bestemoren er fortvilet.

– Dette er et privat utbyggingsområde, og det er utbygger som har ansvaret for sikkerheten. Vi vet at utbyggeren tar dette på største alvor, sier Westgård.

Han forteller videre at kommunen mandag ettermiddag ble kontaktet av brannvesenet.

– Vi har utstyr og kompetanse til å sikre anlegg som dette. Brannvesenet rekvirerte bistand fra kommunen for å bistå i dette arbeidet i den akutte situasjonen mandag, og det bidro vi selvsagt med, forteller han.

Tirsdag er begge de to rørene, eller hullene i bakken, dekket av tunge kraftige metallokk.

Fikk virkelig vondt

– Først og fremst går tankene til jenta og hennes familie etter en slik hendelse. Heldigvis gikk dette bra. Men jeg fikk virkelig vondt da jeg hørte om dette, sier konsernsjef Haakon Tronrud i Tronrud Eiendom AS.

Selskapet utførte grunnarbeider, som baseforflytning og å legge infrastruktur som vann og avløp, til utbyggingsområdet i Bekkinga tilbake i 2008 og 2009.

– Jeg kan ikke annet enn å beklage. Dette er slikt som ikke skal skje, fastslår han om mandagens ulykke.

Siden dette er et kommende utbyggingsområde er ikke rørene permanent sikret. Det gjøres først når utbyggingen er ferdig. Fram til det står det altså flere plastrør ned til vann- og avløpskummene.

– Etter forskriften er disse minimum 140 centimeter høye, og de skal ha lokk. Kanskje noen har villet se ned i rørene eller annet, men uansett er lokkene vi satte på fjernet eller laget hull på. Mandagens hendelse viser uansett at dette ikke var godt nok sikret, sier Tronrud.

Han forteller at de handlet umiddelbart etter at de hørte om jenta som falt ned i et av deres rør. Selskapet har i alt fem til seks slike plastrør i området.

– Tidlig tirsdag sendte vi opp mannskaper, fikk tatt av kommunens midlertidige sikring og satt på mekaniske lokk du ikke klarer å fjerne på den måten. Dette gjorde vi innenfor hele utviklingsområdet. Vi kan bare fastslå at sikringen vi hadde i dette tilfellet ikke var god nok, ei heller kontrollen i ettertid. Dette er vi klar over nå, og igjen kan vi bare prise oss heldige for at dette gikk bra, sier han.