Jeg henger meg på intervjuet med «Signe på kino'n» som forteller om 40 fine år i bransjen. Mitt forhold til kinoen vår går tilbake til 50-åra når ukas høydepunkt var å få en krone til kinobillett på søndag. Den gangen var det Håndverkerforeningen som sto for driften og skredder Hansen var trofast billettør.

Å kunne drømme seg bort i en annen virkelighet enn den vi til daglig opplevde på Andølingen var stor. De første åra med Donald Duck, Pinoccio og Snøhvit, etter hvert som vi ble eldre og kom inn på «voksenkino» jungelopplevelser med Lex Barker som Tarzan, apekatten hans (Tico?), sang og dansefilmene med Doris Day og Ginger Rogers i gammel god Hollywood-stil, for ikke å snakke om Esther Williams-filmene! Som 12–14-åringer møtes vi på Viborgs brygge og illuderte vår store stjerne ved å stupe uti med håret hengende flagrende og løst, for så å kunne svaie og vaie og gjøre akrobatiske øvelser under vann. Det var lettere i det våte element enn i gymsalen på turn!

Gjennomsnittsbesøket blir regnet etter 3 år slik jeg har forstått. Er det tatt høyde for når nedskjæringen ble vedtatt at det har vært 2 år med korona? Er det tenkt på at ved siden av Bedehuset i Løkka er Kinoen er det eneste stedet vi har som rommer mer enn 100 mennesker? At det er det stedet vi har i byen for kulturarrangementer, det være seg Musikkorpset vårt som trakk fullt hus i forrige uke, eller Demensforeningen som arrangerte stort møte for pårørende hvor alle plasser var besatt, og de sist ankomne måtte sitte i trappene? Jeg bare spør! Vi har en av de eldste kinoene i landet vårt, burde ikke det være grunn nok til å beholde den som den kulturinstitusjonen den er? Flinke folk sørger for at vi er av de første i landet som får premieretilbud ved nye filmer. La oss sette pris på det ved å ta et besøk. Med det vil vi kunne sikre oss videre kinodrift i åra som kommer, og slippe at kinodrift skal være en salderingspost på framtidige, årlige kommunebudsjett.

Så til biblioteket … Hva tenker våre politikere på når de vil ta bort 2 stillinger på et veldrevet, moderne bibliotek med den beste service man kan ønske seg på dagtid og mulighet til bruk på ettermiddags- og kveldstid ved hjelp av nøkkelkort. Ansatte som er villige til å jobbe kveldstid for at vi skal få anledning til å få besøk av kjente forfattere, skribenter og journalister? Sist besøkt av Magnus Takvam pensjonert politisk redaktør i NRK gjennom mange år som har skrevet bok om sin mor forfatteren Marie Takvam. Biblioteket var fullt!

Torsdagstilbudet kl. 13 varierer med dikt/te, forskjellig tema, samtale i lesegruppe som får tilbud om ny bok hver måned, og filmfremvisning. Åpent for alle som måtte ha mulighet på dagtid. Tilbud som ikke lar seg gjøre med færre ansatte. Vi snakker om småpenger på vårt kommunale budsjett når det blir foreslått nedleggelse av kinodrift og redusert bemanning på biblioteket, og jeg har mange i ryggen når jeg ber våre tillitsvalgte politikere om å tenke seg godt om før de går inn for å kutte kinodrift og stillinger på biblioteket.

Brit Weisser