Gå til sidens hovedinnhold

Ikke fred å få med Fredensborg!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå har utbygger Tollefsen kjøpt det tidligere posthuset og vil ha dobbel høyde, 6 etasjer! Om det lett synlige påbygget vil få tilnavnet «Geitosten» eller «Gravstøtta», vet vi ikke. Men vi vet at skyggen fra bygget kan skape en lite trivelig «solur-effekt» i Torvgata. På morgenen vil naboen tvers over, øverst i gata, ligge i skygge. Når sola flytter seg på formiddagen, vil skyggen flytte seg nedover gata og etter hvert falle på naboene nærmere Jernbanetorvet.

Spøk til side. Nå er det riktignok anbefalt å fortette byer ved å bygge i høyden, men Kragerø er ikke en slik by. Kragerø sentrum er en småby, nesten en landsby. Ikke større enn en bydel i en storby, og et småhuskvartal i en storby er bevaringsverdig, – for å skape trivsel, heter det.

Fortetting i slike områder foregår ved forsiktig utnytting av mellomrommet mellom husene og ved å ta i bruk deler av bakgårdene. Grønne lunger og parkmuligheter der sola treffer, bør bevares, særlig på grunn av vinteren, når de fastboende fryser. Ikke slik i Kragerø. I Kragerø synes lokalpolitikerne det er greit å tillate store bygg som skygger for andre og stjeler utsikt.

Når var kommuneadministrasjonen og bygningsrådspolitikerne sist på et seminar om stedsutvikling og byplanlegging? Det har det sikkert ikke vært budsjettmidler til. Det er mer effektiv økonomi å selge offentlige arealer, for da kan noen som ikke har ansvar for at kommunen skal ha inntekter, tjene på det. Nyliberalismen sniker seg ikke inn i den offentlige økonomien. Den tramper på oss, og våre valgte lokalpolitikere er med på det!

Selv om vi er en tredjedel pensjonister blant de 10.000 fastboende i Kragerø, er det ikke alle disse som oppholder seg på Kanariøyene eller i Thailand om vinteren. Vi ser en utvikling i Kragerø som bare tar hensyn til de som kan betale godt for seg, med kostbare boliger og svinedyre båtplasser. Hva synes Arbeiderpartiet om det, tro, og hva sier Senterpartiet om at kommunal eiendom sentraliseres hos en storspekulant – hvem har reguleringsmyndigheten da?

Finnes det noen igjen i disse partiene som tør snakke høyt? Eller er kragerøfolk generelt «late i hue»? Lokalpolitikerne er kanskje flaue etter å ha sluppet løs et kommunalt administrasjonsbygg på ferjekaia og ikke greid annet enn å flytte allerede eksisterende kommunale arbeidsplasser et par hundre meter. Politikerne venter vel med å snakke høyt til neste lokalvalgkamp – om to år. Da håper de kanskje at vi som bor her og har stemmerett, skal ha glemt det som skjer i dag og at muligheten for et samarbeid mellom Rådhusbygget og Bonusbygget ikke ble kjent før Tollefsens tilbud på kaia var vedtatt.

Men ære til havnestyret, som stoppet salget av Jernbanekaia, slik at den tidligere sjøfartsbyen Kragerø også i framtida kan ta imot skip som krever dypvannskai, midt i byen. Det har noe med identitet og historisk bevissthet å gjøre, men slikt passer vel best i festtaler og valgkamp.

Overraskende slo det til midt i den politiske hverdagen, men vi skal ikke være sikre på at slaget er vunnet. Når Fredensborg uttaler at de kan greie seg med et forhandlingsresultat, har de som regel noe i bakhånda, som vi ikke har sett ennå. Det kan hende ferjeleiet i sentrum vil bli flyttet til Stilnestangen og skape lengre vei for dem som beveger seg til fots og skal handle i byen. Men samtidig som det hevdes at Kragerø sentrum styrker handelen, er det jo lagt til rette for økt småhandel på Kalstad. Så kommunepolitikerne satser fremdeles på bilen!

Et tankekors et at det nå også skal «satses» mer på turisme i denne vår lille by, som ennå har en synlig historisk fortid. Hva skal turistguidene vise fram og fortelle om når den moderne sentrumsutbyggingen er fullført?

Aslak Thorsen

Kommentarer til denne saken