Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor bry seg om arkitektur?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Husker våre lokalpolitikere Alf Prøysens «Koleravise» om den skinndaue mannen? Han våknet på vei til kirkegården, men kona kommanderte ham tilbake i kista for ikke å ødelegge den planlagte begravelsen: «Du må da skjønne at doktor’n vet bedre enn du!». Det likner det Kragerøs lokalpolitikere sier når lokalbefolkningen protesterer mot utbygging: «Vi må huske at utbyggerne vet best. Kommunen følger bare reglene!» Mon det. Kanskje det er for tett kobling mellom politikere og utbyggere?

Utbyggere i Kragerø er stort sett spekulanter som er ute etter å skape seg høyest mulig fortjeneste. Meglere, advokater og arkitekter er på jakt etter høye honorarer og prestisje som kan skaffe flere oppdrag i spekulasjonsmarkedet, siden det er der pengene er. Innbyggerne blir overrumplet. Mye går under radaren nå. Tidligere var det fire aviser som rotet i mudderet i Kragerø kommune. Nå har vi bare én lokalavis og alle aviser i vår tid unnskylder seg med at undersøkende journalistikk koster for mye. De fleste har underkastet seg det bransjen selv omtaler som «klikk-horeri», altså ikke nødvendigvis å skrive viktige saker, men å finne titler som pirrer nysgjerrigheten med rariteter, influencere, eiendomspriser, kjendiser eller sex og mange artikler likner nå annonser. Det får mange til å klikke seg inn på nettet. Selv om de ikke leser noe under tittelen, så teller avisene sine lesere ut fra antall klikk og skryter av det.

Lokal utbyggingspolitikk har gitt Kragerø kommune et nasjonalt dårlig rykte for å rasere strandsonen i skjærgården ved å tillate stadig mer hyttebygging. Nå skjer det samme i byen. Kragerø kommunestyre ser ut til å ha gitt fra seg reguleringsmyndigheten langs kaier og brygger til én utbygger. Tollefsens selskaper kjøper opp mer og mer tomtegrunn og lokalbefolkningen presses vekk fra bryggekanten. Når så vi sist en politiker eller arkitekt i Kragerø bidra i en diskusjon om byutvikling og arkitektur? Heller ikke offentlig ansatte i Kragerø ytrer seg i den lokale diskusjonen. En skulle nesten tro at ytringsfriheten har trange kår i Kragerø kommune, enda fri tale er grunnlovsfestet for å sikre demokratiet. Nå holder lokalpolitikerne på å handle vekk kaia i sentrum. Kragerøs identitet som sjøfartsby kan bli endret til handleby for hyttegjester, for å gi leieinntekter til en stor utbygger. Men Kragerø er ikke bare sommer. Fastboende er her hele året!

Kommunale vedtak kan være udemokratiske, selv om de har fulgt reglene. I mange saker der folk protesterer, får de beskjed om at de er for tidlig ute til å snakke om detaljer. Men når det riktige tidspunktet kommer, så er det for seint. Da er for mange faktorer allerede fastlagt uten offentlig debatt. Og hver gang ser det ut som om lokalpolitikerne enda en gang har gått med på å ofre naboenes utsikt og lokalbefolkningens trivsel til fordel for en som skal bygge nytt. Det ser ut som om de som bestemmer i Kragerø tror at utvikling bare er utbygging.

Arkitektur omgir oss på alle kanter, og når vi er i en by, kan vi ikke snu oss vekk. Bygningene rundt oss preger oppfatningen av der vi bor og er med på å avgjøre om vi føler oss hjemme. Kragerø er en liten by som har sin historie i kontakten med sjøen og vi har i alle år skrytt av at byens bebyggelse er «sjølgrodd» oppetter fjellskrentene. Små rare hus og tilbygg skaper kronglete gater og underholdende variasjon. Da må ingen få lov til å bygge så stort at selve den sjarmerende småbyen kommer i skyggen! Det var ikke derfor politikerne ble valgt!

Noen har antydet at Kragerø er heldig som har Ivar Tollefsen, tjukk av penger som han er. Det spørs. Er Andeby heldig som har Onkel Skrue?

Er heldig det riktige ordet?

Aslak Thorsen

Kommentarer til denne saken