Gå til sidens hovedinnhold

Hvor rike er vi egentlig?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Koronapandemien har vist at Norge er et rikt land. Da skulle man tro at vi har råd til å hjelpe de aller svakeste i samfunnet. Men Norges asylpolitikk er en av de strengeste i Europa. I stedet for å bosette flere flyktninger, bruker Norge penger og ressurser på å returnere flyktninger til krigsrammede land og, som et av få land, tilbakekalle norsk statsborgerskap uten foreldelsesfrist. Slik at attenårige Mustafa Hasan, som har vært i Norge siden han var seks år, nå trues med utkastelse fra Norge fordi Utlendingsnemnda (UNE) tviler på informasjonen hans mor ga da hun kom hit for tolv år siden.

Rødt mener at Norge har råd til å gi flere mennesker på flukt fra krig og konflikt et nytt hjem her i landet. Rødt vil at Norge skal øke antall kvoteflyktninger og for eksempel bosette flere fra de overfylte leirene i Hellas og Italia. Og når flyktninger kommer til landet vårt skal de sikres en rettferdig behandling, arbeidstillatelse, helsehjelp og opplæring.

Kragerø kommune, som flere andre kommuner, står klar til å bosette flere flyktninger. Erfaringene siden 1986 er gode og du møter sikkert mange mennesker som kom hit som flyktning og som nå arbeider som fagarbeidere i kommunen eller private bedrifter eller som driver sine egne virksomheter. Bosetting av flyktninger skaper arbeid i kommunen.

Men staten må bevilge mer penger til kommunens arbeid med bosetting og opplæring av flyktninger. Flyktninger må få norskopplæring til de har oppnådd gode nok ferdigheter til å kunne ta fagbrev, eller annen kvalifisering, enten på skole eller som lærlinger. Ønsker du en rettferdig og human flyktningpolitikk? Stem Tobias Lund inn på Stortinget. Stem Rødt i september.

Helen Bøe

Kommentarer til denne saken