Gå til sidens hovedinnhold

Hva betyr boplikt i skjærgården?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Her ute på Gumøy har fire personer kjøpt eiendommer med boplikt. Men de bor ikke der.

En familie som ønsket å bosette seg på Gumøy, var vanlige lønnsmottakere. De kunne ikke være med på budrunden så lenge de konkurrerte med millionærer som slang på en ekstra million for å sikre seg skjærgårdseiendom. Pengefolk vet at vanlige lønnsmottakere ikke har mulighet til å by over slike bud, og når handelen er i boks, gir millionærene blaffen i boplikta og bruker skjærgårdsboligen som feriested uten at politikerne gjør noe med det.

Her er et tips til politikerne som stadig snakker om at bosetting i skjærgården er veldig viktig.

La de som ønsker og bosette seg i skjærgården få gratis tilkobling til vann og kloakk.

De fleste eiendommer med boplikt som blir solgt i Kragerøskjærgården, blir brukt som hytte/feriested. Det ser vi som er lokalbefolkning og bor i skjærgården hele året. Men hvor er politikerne våre som stadig uttaler at bosetting i skjærgården en viktig? Foreløpig er det bare tomt prat! Bare her på Gumøy er det nylig fire boplikteiendommer som er solgt, pluss en ny enebolig. De blir bare brukt som feriested/hytte.

Når boplikthus brukes som hytter, mister kommunen stor inntekt fra eiendomsskatt for fritidsbolig. Boplikthus har jo rimeligere eiendomsskatt. Men hvis fastboende vil selge sine hus, taper vi store beløp fordi boplikt er en stor heftelse på salgssummen, og det hindrer oss i å kjøpe nytt hus. Lokalpolitikernes mangel på styring gjør boplikt til en stor vits – det er blitt belønning for sommergjester og straff for fastboende.

Det hadde vært fint om politikerne i Kragerø gjør noe med boplikten i skjærgården. Ikke bare prater. Det er sterkt behov for at de styrker troverdigheten sin.

Min kone og jeg overtok en eiendom med boplikt her på Gumøy for cirka 20 år siden og vi bor her fremdeles. Vi burde kanskje vært premiert? Når en eiendom i skjærgården blir solgt, så må kommunen følge med fra starten og påse at de som kjøper, bosetter seg der. Hvis ikke, må de bli pålagt å selge til noen som kan bo der fast. Fast bosetting i skjærgården vil også gi bedre inntekter for fjordbåtselskapet året rundt.

Når skal vi oppleve handling?

Roy Isnes

Kommentarer til denne saken