Historieløst

Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hvilke kvalifikasjoner kreves for å bli eiendomsmekler i Kragerø?

Spørsmålet er betimelig, for det viser seg gang på gang at meklerhusene mangler kunnskap om helt alminnelig bygningshistorie, om Kragerøs bebyggelseshistorie, om bygningsstiler og – epoker, og stadig blamerer seg voldsomt.

Forrige gang var det et lite enetasjes hus oppført på Tangen etter bybrannen 1886, som mekleren freidig averterte som bygd i 1917. Han må ha hørt, eller sett et papir, om at kvisten er tilføyd dette året.

Og nå står det jammen at Gofjeldgården på Torvet er bygd i 1887!

Vet ikke mekleren at etter den store bybrannen 2. pinsedag 1886 som la hele Kirkebukta, Biørnsborgbakken, Tangeheia og Tangen i aske, ble det innført murtvang i Hovedbyen? Dermed skulle altså Gofjeldgården vært et murhus, hvis det ble bygd i 1887. Sparebanken, Meieriet, hotellet i Grandbakken og bakerigården ved siden av Gofjeldgården er derfor oppført som murbygninger etter 1886. Juellgården er fra 1884, slik skiltet på veggen viser.

Kragerø Torv var frem til begynnelsen av 1800-årene ikke tett bebygget. Midt på lå Rådstuen fra 1767, ellers var stedet stort sett omgitt av store hager. Med oppgangstidene utover på 1830-tallet og videre ble til slutt hele området fylt opp av store trehus, som fortsatt står der. De to «fotografgårdene» – Jørgensens og Gofjelds – har på baksiden rester av opprinnelig fasadeutstyr som tyder på at de er bygd omkring 1830.

Beste dateringsgrunnlag er selvsagt branntakstene: Første branntakst angir året huset sto ferdig oppført og da ble innført i Norges Brannkasse.

Eldste bevarte hus på Øya er en arbeiderbolig bak Legatgården, tømmeret er datert til 1691. Eldste bevarte hus i Kirkegaten er «Bohnhorsts Fargehandel» fra 1675. På Barthebrygga er Lunøes hus bygd 1714, etter bybrannen 1711, og kontoret 1716, Wiborggården er fra 1694 og 96, men på- og ombygd 1744. Eldste del av Mads Stanges hus var fra 1600-årene, men ødelagt av brann 1992. Forreste del av huset som nå står, er bygd av postmester Barth i 1730.

Helge Knudsen Strømmes bok om «Kragerøhus i 350 år» som tar for seg alle husene langs sjøen fra Jernbanetorvet til Barthebakken, samme forfatters bok om «Folk og hus på Øya», Carsten Hopstocks bok om Kirkegaten, og Mads Olsens bøker om Kirkebukta og om Jøransberg og Andølingen, kunne være nyttig lesestoff for byens eiendomsmeklere.

Ulf Hamran

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken