Gå til sidens hovedinnhold

Hedret Bodil Biørns innsats på 150-årsdagen

27. januar ville sykepleieren og misjonæren Bodil Biørn fra Kragerø ha fylt 150 år. Biørn gjorde en fantastisk innsats for armenere i det osmanske rike, noe som ble sterkt framhevet under 150-årsmarkeringen ved Kragerø rådhus nylig.

Utenfor rådhuset ble det for noen år siden satt opp et minnesmerke over Bodil Biørn for hennes innsats for det armenske folk som hjelpearbeider, misjonær, sykepleier og jordmor. Med en enkel markering i disse koronatider ble Biørn hyllet med taler og sang.

Et viktig poeng under markering var at verden må erkjenne det armenske folkemordet 1915-1920, der et betydelig antall armenere mistet livet. Et folkemord som store deler av verden ikke har vedkjent.

På høy tid

– Det er på høy tid at Norge erkjenner folkemordet på armenere, det er ingen tvil om at dette fant sted, noe kragerøkvinnen Bodil Biørn fikk oppleve, sa historiker Lars-Erik Vaale under minnemarkeringen.

Vaale la også stor vekt på den innsatsen Biørn gjorde for armenere og syrere gjennom mange år.

– Egentlig skulle hun ha utdannet seg som sanger, men som 25-åring fikk hun kallet om å bli misjonær, noe hun i viet store deler av sitt liv, blant annet i Armenia og Syria. Etter at hun kom hjem til Norge, fortsatte hun innsatsen for armenere, helt fram til sin død. Kragerø har virkelig all grunn til å hedre denne kvinnen for hennes helhjertede innsats, sa Vaale.

Stolt

– Kragerø skal være stolte av hva denne kvinnen har fått til i sitt virke, spesielt i Gymri, og hva hun har fått til for det armenske folk. Hun var en sterk kvinne som jobbet for å bedre livene for mange, og spesielt barna hadde mye å takke henne for dette, sa ordfører Grunde W. Knudsen under markeringen, og fortsatte:

– Vi som kommune skal gjøre vårt for å videreføre det gode arbeidet, og ikke minst sørge for at hennes virke og navn blir husket for kommende generasjoner. Noe vi også gjør i vårt arbeid med vennskapet med Gymri og våre markeringer av ulike årsdager for både folkemord og andre merkedager, avsluttet ordføreren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Må ta slutt

Jussi Biørn, barnebarnet til Bodil Biørn, var hedersgjesten på minnemarkeringen. Biørn fortalte at han allerede som liten fikk oppleve bestemor som stadig hadde gjester hos seg. Det var først som voksen han begynte å bla i gamle papirer etter henne, hvor han da fikk ser hva kvinnen fra Kragerø hadde gjort for armenere.

– Jeg er veldig stolt her i dag for hvordan Kragerø har tatt henne til seg på, for på denne måten å føre Bodils arv videre, sa Jussi Biørn da han la ned blomster ved minnesmerket.

På spørsmål fra KVs utsendte fortalte han etter minnemarkeringen at det som har skjedd med det armenske folk den siste tiden, er forferdelig.

– Jeg har snakket med flere armenere, som føler stor uro og frykt for det som skjer i Armenia og Nagorno-Karabakh. Nå må verdenssamfunnet stå opp og fordømme dette som skjer og man må fordømme folkemordet som fant sted der 1915–17.

Kommentarer til denne saken