Svele er en av deltakerne under høstens tv-serie på ta.no, «Tøffest i Telemark», der åtte idrettspersonligheter kjemper mot hverandre i både krevende og morsomme øvelser.

Gikk galt i vannet

Innspillingen av konkurransene er ferdig. Det meste gikk som det skulle, men for Svele gikk det ikke helt knirkefritt. 57-åringen slo opp en kneskade mens han kjempet seg igjennom en hinderløype i bassenget i Skien fritidspark, og må nå operere menisken.

– Jeg fikk en smell i kneet for halvannet år siden, og har prøvd å trene opp menisken igjen. Den har fungert greit, blant annet når jeg har spilt mye padel i Spania, men da jeg skulle i vannet under «Tøffest i Telemark» gikk det ikke like bra, sier Svele.

– Da jeg skulle tråkke på en av «pølsene» ute i vannet, forsvant høyrebeinet. Det gikk greit å fullføre, men det var smertefullt, forklarer Svele, som raskt skjønte at det dreide seg om kneskaden.

Nylig skulle han vært med på en testimonialkamp i håndball, men under oppvarmingen måtte den tidligere Urædd-profilen gi seg. Nå venter operasjon på sykehuset i Elverum i neste uke.

– Nå får jeg ryddet opp i problemet, og det er det viktigste, sier han.

– Flotte minner

Men Svele ville ikke vært deltakelsen i den nye TA-serien foruten, selv om han var småskeptisk i forkant. Datteren Jeanett Svele (32) er også en av deltakerne, og klarte til slutt å overtale fatter'n.

– Det er jo egentlig ikke drømmegreia, i alle fall ikke når man er 10 kilo for tung og 57 år gammel, smiler Svele.

Men sporty som han er, stilte han opp og kjempet om å bli «Tøffest i Telemark».

– Jeg er glad for at jeg ble med. Jeg hadde ikke møtt så mange av deltakerne før, men det var en veldig fin og morsom gjeng. Vi hadde det kjempemoro, og jeg tar med meg noen flotte minner, sier Svele.

Fire kvinner og fire menn

Fenomen-produserte «Tøffest i Telemark» har premiere på ta.no 22. september, og deretter slippes det ferske episoder hver søndag i ni uker.

Svele senior synes det er vanskelig å trekke fram noen favorittøvelse.

– Jeg velger å si totaliteten. Det var en fin spennvidde i øvelsene, og man ble utfordret på nye ting som man ikke har prøvd før. Samtidig er det viktig at man ikke er redd for å drite seg ut, smiler den tidligere håndballspilleren som nå jobber som ekspert i TV 2.

Her følger en liten presentasjon av de åtte deltakerne som er med i høstens «Tøffest i Telemark»:

 

Bent Svele (57):

Håndballegende som spilte mange sesonger i Urædd, og har 116 landskamper for Norge. Bent har også spilt for Malaga og Madrid i Spania, og vært trener for herrelagene til Kristiansand og Stavanger, samt damelaget til Storhamar. Nå er han håndballekspert- og kommentator i TV 2. Kommer opprinnelig fra Holmestrand og er bosatt på Hamar.

 

Jeanett Svele (32):

Datter av Bent, som selv har en solid håndballkarriere å vise til. Har spilt på toppnivå med Gjerpen og Storhamar, og rakk å få med seg en seriebronse i eliteserien før hun droppet videre satsing som 23-åring. Jeanett er født og oppvokst i Porsgrunn, der hun fortsatt er bosatt, og hun har også spilt håndball i Pors.

 

Håvard Kleven (35):

Tidligere fotballspiller som er mest kjent fra tiden i Notodden fotball, der han spilte over 250 kamper. Har også en fortid i blant annet Odd, Pors og HamKam. I sine yngre dager ble Håvard også kretsmester og sørnorsk mester i langrenn. Har vært salgssjef i både TA, Kragerø Resort og Rauland skisenter. Nå er Notodden-mannen bosatt i Kragerø, men jobber i Visit Rjukan der han er ansatt som salgssjef for hele destinasjonen i Tinn kommune.

 

Anniken Cappelen Søvik (26):

Skiensjente som har gjort seg kjent igjennom Instagram-profilen «annikencsovik», der hun har 15 000 følgere. Hun står også bak Instagram-profilen «crossfitforalle», der målet er å ufarliggjøre denne formen for trening. Søvik har vært aktiv hele livet, og har drevet med alt fra ballsport til dans og turn. Nå er hun gruppeinstruktør hos Sprek fritid på Falkum ved siden av jobben som servicedeskleder i Telemark fylkeskommune.

 

Jan Kvalheim (56):

Tidligere volleyball- og sandvolleyballstjerne med en meget imponerende karriere bak seg. Kvalheim spilte sandvolleyball sammen med Bjørn Maaseide i 10 år, og ble europamester i 1994 og verdensmester i 1995. Skiensmannen har totalt syv turneringsseire i World Tour. I volleyball kan han blant annet vise til 125 landskamper, samt to serie- og cupmesterskap i Frankrike. I dag har Kvalheim mange baller i luften. Han jobber i SMG (Sports Management Group) og i TV, der han skaffer deltakere til blant annet Mesternes mester (NRK), Mer enn Gull (TV 2), Farmen Kjendis (TV 2) og Alle mot 1 (NRK), i tillegg til prisutdelere og nominerte til Idrettsgallaen (NRK).

 

Tove Steinmoen (75):

Konkurransens eldste kan se tilbake på en relativt kort, men innholdsrik og god skøytekarriere. Steinmoen ble kretsmester i noen år, før det toppet seg med NM-gull for junior og senior i 1961 og 1962. Har gått landskamp og deltatt i VM som faktisk ble arrangert i Tønsberg. La opp allerede som 20-åring da hun flyttet til Kristiansand for å studere, men har vært en aktiv og sprek dame i alle år, noe hun fortsatt er den dag i dag. Dama fra Skien tar de fleste utfordringer på strak arm, og deltok på Helterennet på ski i Rauland for noen få år tilbake.

 

Aziz Chaer (29):

Engasjert skienspatriot som nok er mest kjent for sin jobb i R8 og som senterleder ved Arkaden. Men i sine yngre dager var Chaer en av landets beste unge bordtennisspillere. Han spilte bordtennis fra han var 6–16 år gammel, og den lovende karrieren resulterte i flere topplasseringer og medaljer i norgescupen. Er et konkurransemenneske, og innrømmer gledelig at han er en dårlig vinner og heller ikke en spesielt god taper.

 

Elin Terese Halvorsen (29):

Jente med vinnerinstinkt som har en svært allsidig aktivitets- og idrettsbakgrunn. Har drevet med fotball, håndball, bordtennis, turn, dans, kor og teater. Fotball var lidenskapen, der hun ble kretsmester med Borg i tre sesonger på rad. Halvorsen bruker det meste av fritiden sin på trening og turer i skog og mark. Skiensjenta har mange år i utelivsbransjen bak seg, men har utdannet seg som regnskapsfører, og jobber nå sammen med bestefaren på 77 år.