Gi et kryss til de unge

UNGE: Noen av KVs artikler fra de siste ukene med fokus på unge kandidater på kommunevalglistene i Kragerø.

UNGE: Noen av KVs artikler fra de siste ukene med fokus på unge kandidater på kommunevalglistene i Kragerø.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KV-LEDEREN: I denne valgkampen har KV valgt å ha et spesielt fokus på de unge kandidatene på listene ved høstens kommunevalg. Vi har presentert flere av dem – noen har vært med i politikken noen år allerede, mens andre er helt ferske. Den aller ferskeste på listene i Kragerø er 19 år gamle Rikke Løkstad fra Jomfruland, som stiller for Senterpartiet. «Det er spennende å se hvordan samfunnet endrer seg, og hvordan man bidra om man viser engasjement», sa Løkstad da KV intervjuet henne i sommer. En helt super innstilling fra en ung innbygger som ønsker å delta i utviklingen av samfunnet rundt seg.

Samfunnsengasjement var det som brakte meg selv inn i politikken i ung alder. Jeg var aktiv i AUF, og ble ved en tilfeldighet plassert på noen og førtiende-plass på Arbeiderpartiets liste. Jeg var kun 17 år gammel, og tenkte vel da at det var ingen «fare» for å bli valgt inn i kommunestyret. De var ikke så fryktelig mange, men personlige stemmer og slengere brakte meg lettere sjokkert inn på fast plass i kommunestyret høsten 1987.

Nå ble ikke min politiske karriere særlig lang. Utenbys studier førte til at jeg fikk permisjon fra vervet cirka midtveis i valgperioden. Senere førte mitt yrkesvalg til at et aktivt engasjement i politikken ble uaktuelt. Journalister og redaktører har selvfølgelig politiske meninger, men tiden da mediefolk samtidig var aktive politikere er heldigvis langt på vei over.

Og for dem som måtte lure på det: Etter min korte karriere i politikken, har min stemme gått til partier på begge sider av «midtstreken» på den politiske skalaen.

Årsaken til at jeg bringer min svært beskjedne politikerfaring inn i dette, er at jeg ønsker å gi et eksempel på at det er faktisk mulig å påvirke hvilke personer som kommer inn i kommunestyret – hvis ikke de politiske partiene langt på vei har «sabotert» denne muligheten ved å kumulere altfor mange i toppen av listene.

Og med de spennende, unge kandidater som finnes på flere av partilistene i Kragerø under dette valget, synes jeg at vi velgere bør ta et krafttak for å sørge for at flest mulig av dem kommer inn. Selv vil jeg gi slengerstemmer til alt jeg finner av unge kandidater, uansett hvilken partiliste de står på.

Vel så viktig som å få inn unge mennesker inn i lokalpolitikken, er hvordan partiene tar vare på de unge som faktisk velges inn. Jeg kan ikke dokumentere det, men jeg har et klart inntrykk av at mange unge som velges inn gir seg etter én periode. Utdanning og karrierevalg kan nok være noe av forklaringen på det, som i mitt tilfelle. Men jeg tror også at partiene har en jobb å gjøre for å holde engasjementet oppe blant sine yngre politikere.

Partiene kan kanskje større grad plassere ansvaret for å målbringe partiets holdning i enkelte saker hos de unge representantene? En slags ordning med saksordførere, slik de har på Stortinget. Det gir god opplæring for de unge politikerne, og kan gi debattene i kommunestyret nytt liv.

For hva er vitsen med å velge inn de unge stemmene, hvis vi aldri får høre dem?

ESPEN SOLBERG NILSEN

Ansvarlig redaktør


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken