Da KV besøker bedriften er det en engasjert arbeidstaker og daglig leder som møter avisa. Daglig leder Bertil Petterson forteller at de bare det siste året har gjort omfattende oppgraderinger ved lokalene i Rallarvegen. To millioner kroner er investert, og nå er lokalene tilrettelagt for framtida.

– Nå tilfredsstiller vi alle krav, og det er en god følelse at vi har fått til dette, sier Petterson.

For det er fra lokalene i Rallarvegen at alt blir produsert. Benker, postkasser, tennruller, håndverk og en omfattende vedproduksjon er med på å sysselsette til sammen 38 mennesker med ulike utfordringer og behov.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Livet hadde vært kjedelig

En av dem som jobber der er Frode Haugland Halvorsen. Til KV forteller han at han var involvert i en alvorlig trafikkulykke mellom Neslandsvatn og Sannidal for 13 år siden. Han ble hardt skadet i ulykka, og lå i koma i tre uker. Ansiktet ble nærmest knust, og Halvorsen fikk en hjerneskade og ble blind på ett øye. Han satt også i rullestol lenge, og måtte lære seg grunnleggende ferdigheter som å gå og snakke.

Før ulykka var 43-åringen snekker, og han legger ikke skjul på at veien mot å komme dit han er i dag har vært lang. I dag har han to jobber, hvor han er tre dager i uka hos Drangedal Produkter, og to dager i uka på Hulfjell gård.

– Jeg trives veldig godt her. Livet hadde vært veldig kjedelig om man bare skulle sitte å se på fjernsyn. Også tjener vi jo penger, sier han med et smil.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I Rallarveien er det full aktivitet. Det siste året har det vært spesielt hektisk, og bedriften har fått kjenne på følgene av koronapandemien. «Alle» har brukt hyttene sine på Gautefall, og med det har det vært en eksplosiv vekst i bestillinger av hyttemøbler. I snekkerverkstedet får mennesker som Halvorsen og flere med han muligheten til å bruke sin kompetanse, men de får også muligheten til å lære.

At produktene de lager har blitt så populære, er naturligvis stas for dem som lager dem.

– Det hadde jo vært surt om ingen ville kjøpe det vi lager, sier Frode og ler.

Flettesjef

På kreativ avdeling er de ansatte i full gang med dagens gjøremål. En av dem er Linda Haugland (30). Hennes spesialitet har etter hvert blitt å lage flettete kurver av blant annet kaffeposer. Med stø hånd syr hun dem sammen, og lager både kurver, beholdere til kaffefilter og bokser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Det er det å skape noe selv jeg synes er det gøyeste. Jeg bruker Instagram for å finne inspirasjon, også liker jeg å lage forskjellige ting, sier Haugland.

Hun jobber hos Drangedal Produkter to ganger i uka, og har med tida blitt «helt sjef» når det gjelder flettingen.

– Jeg setter også pris på at det er sosialt å jobbe her, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Produserer mennesker

Daglig leder Bertil Petterson viser KV rundt i lokalene. De har god plass til å boltre seg på, og det er liten tvil om at produktene de lager er i mange kategorier. Det finnes knapt grenser for hva de kan finne på. For eksempel plukker de fjær fra slakteriet på Holte Gård, før de farger fjærene og sender dem til Italia.

– De brukes blant annet til fluefiske. Vi sender faktisk fjær til Italia for rundt 100.000 kroner i året, sier Petterson.

Selv er han glad for å være daglig leder i en bedrift som Drangedal Produkter. Alle arbeidstakerne har forskjellige utfordringer, men her blir arbeidshverdagen tilpasset så godt som mulig, og det er stort rom for å være kreative.

– I bunnen er jo det vi gjør å produsere mennesker. Alle har sine utfordringer og sine talenter, og her får de utfolde seg, sier Petterson.