– Jeg fant et fotografi tatt 17. mai 1947 av turnere som går forbi skolen. Den ene av turnerne er din mor. Hun går i rekka nærmest fotografen, rett bak meg.

Sonja Solvang som bor i Fjellmannsveien viser meg bildet. Folketoget som hadde startet fra Jernbanetorget var på marsj ned Thomesheia, videre rundt byen og til Kirketomta. Der skulle det tales, spilles og synges.

Dette var bare to år etter frigjøringen. Denne 17. mai-feiringen viser at gleden over nyvunnen frihet fortsatt var levende. Ungdommer med russen i spissen hadde satt sitt preg på feiringen allerede før morgengry.

Hvordan feiret kragerøfolk 17. mai for 75 år siden? Jo, med barnetog, folketog, speiderparade, russemoro, bekransninger, turnoppvisning, sanger og taler. Dagens sterkeste tale ble holdt i Minneparken. Den store minnebautaen over sjøfolkene som aldri kom hjem, var reist noen måneder tidligere.

«Ta dine sko av – den grunn du står på er hellig», sa Kristian Berg. Han holdt talen til en stor folkemengde som sto med bøyde hoder og hørte på. Dagen rullet videre. Russens avis: «Den røde fare» ble solgt på Torvet og opplaget ble revet vekk. Fra Kirkehaugen ble det holdt taler for Kongen, for byen og for sjømannsstanden.

De unge turnere marsjerte til Stadion etter talene under ledelse av legendariske, Thomas Gunnulfsen.

– Jeg glemmer aldri denne dagen. Vi følte oss så fine der vi gikk i våre hjemmelagde turndrakter. Stadion var fortsatt merket av at tyskerne hadde holdt til der. I brakkene de hadde reist på Maistanga hadde kragerøfolk og flyktninger fra Finnmark flyttet inn, forteller Sonja Solvang.

Om ikke lenge skal vi igjen feire og markere vår nasjonaldag som betyr så mye for hver enkelt av oss. Vi skal glede oss over velstanden og friheten. Løfte våre norske flagg og kjenne det svulme i brystet når «Ja, vi elsker» blir spilt.

I år kommer 17. mai til å bli litt annerledes. På nytt har det brutt ut krig i Europa. Det meningsløse har skjedd. Ukraina har blitt invadert av Russland og en farlig mann ved navn Putin. Automatisk går tankene tilbake til 1940 og hva som skjedde den gangen, men da hadde «Putin» et annet navn.

Om to og en halv måned skal Norge og Kragerø igjen smykkes i nasjonens farger, i rødt, hvitt og blått. Men i år tror jeg vi vil se to nye farger som vil være med å prege feiringene. I 17. mai-togene og på flaggstenger rundt om i hele landet vil vi se et nytt flagg i fargene gult og lyseblått – Ukrainas farger.