Da Ann Elisabeth Jacobsen (46) for første gang startet en motorsag i 1991, trodde hun ikke det var mulig å ha som jobb å felle trær.

– Til å begynne med streifet ikke tanken meg. At trefelling og et yrke med bruk av motorsag gikk an å leve av, sier hun.

I dag, 30 år senere, driver 46-åringen, som er født og oppvokst i Auklandshamn i Sveio, eget firma innen trefelling, trepleie og er instruktør i motorsaging.

At det nå er tre tiår siden, skal hun markere på sin egen måte i høst, ved å møte en sentral inspirasjonskilde.

– Jeg har kontaktet læreren jeg hadde på Tveit videregående skole i Nedstrand, Per Helle. Han lærte meg trefelling og jeg håper å få møte ham igjen i midten av september, forteller Jacobsen.

Hun synes det er trivelig å vite at den samme læreren også har stått for opplæring av flere i Jacobsen familie i trefelling.

– Min mor, min søster og min niese lærte også samme kunst av Per Helle, forteller hun.

Startet eget firma

Hun gikk på Tveit videregående i årene 1991–1992. Men det var ikke trefelling og sikkerhet med motorsag som ble starten på yrkesveien.

– Siden jeg ikke trodde det var mulig å leve av, tok jeg utdanning som gartner og jobbet som dette i ti år.

Men så.

– Jeg fikk en jobb i 2004 der det også innebar å felle trær. En kombinert stilling som gartner og naturforvalter. Da ble jeg nødt til å oppdatere kunnskapene om trefelling, forteller Jacobsen.

Dette ble opptakten til yrkesendringen. Hun innså at det var mulig å få oppdrag både som trefeller og som kursholder for andre.

– Jeg startet firmaet i 2008. Siden har det bare blitt mer og mer bruk av motorsag og dessuten motorsagkurs, forteller Ann Elisabeth Jacobsen.

Hun liker friheten som ligger i det å drive eget firma – og være selskapets eneste ansatte.

Jacobsen Träd och Säkerhet, er firmaets navn. Jacobsen bor i Sverige, men reiser gjerne til Norge og andre steder for å felle trær. Hun har også felt trær i India og i Tyskland. Drømmen er å få reise til Nord-Amerika med sagen.

Intervjuet gjøres mens hun kjører bil til Sveio på en ti timers kjøretur østfra.

Motorsagen er med på lasset.

– Mye spenning i min jobb

Jacobsen beskriver jobben som den beste hun kan tenke seg.

– Det er mye spenning i jobben min. Jeg feller ikke først og fremst fine og rette trær som står i skogen. Min jobb dreier seg mest om å felle vanskelige trær, forteller hun.

Noen står nær hus, veier og turstier, eller er farlige på andre måter.

– Enkelte er råtne eller av en tilstand som krever god faglig innsikt i fellingen, forteller Jacobsen.

Hun synes det er rart å tenke på at det er gått hele 30 år siden hun startet en motorsag for første gang, på Tveit i Nedstrand.

– Lite visste jeg da om at jeg skulle leve av motorsagen senere i livet. Nå er det sånn at jeg av og til må klype meg i armen med tanke på at jeg får betalt for en sånn jobb. Når vi er ute, kanskje i skogen og tar en kaffe ved bålet i pausen. En herlig arbeidsplass, sier 46-åringen.

– Lurer på hvorfor bildene er så interessante

Ann Elisabeth Jacobsen (46) har en egen Instagram-konto hvor det legges ut bilder fra trefeller-hverdagene og kursene.

I løpet av noen år er flokken av faste følgere vokst til over 44.000.

– Jeg lurer selv noen ganger på hvorfor dette er så interessant å se på. Jeg viser hva jeg gjør, hvordan trær felles. Ulike måter å gjøre det på. For eksempel hvordan en tar ned et tre som har hengt seg opp i et annet. Noen filmer får større respons enn andre.

Trefelleren og kursholderen håper i tillegg hun gir inspirasjon til andre.

– Ved å vise at det er mulig å gå sine egne veier, utenom det forutsigbare. Jeg har valgt et yrke som tradisjonelt har vært mannsdominert, men har funnet meg vel til rette og får til å leve av det, sier hun.

Jacobsen håper flere gjør valg i livet som sikrer arbeidsglede og som gir ny inspirasjon hver dag.

– Gruer du deg, har du valgt feil

– Jeg tror det er best å finne ut hva man kan tenke seg selv, liker å drive med. Ikke bare velge noe som er forventet. Den enkelte må kunne gå sine egne veier, også etter lystprinsippet. For min del viste det seg å være motorsagen, sier hun.

Hun har også hatt andre typer jobber underveis.

– Men det er motorsagen og arbeidet med trær og kursing som gir meg mest glede. Det er dette jeg vil bruke tiden min på. Hvis du gruer deg til mandagen for å gå på jobb, har du valgt feil, sier Ann Elisabeth Jacobsen.