- Folk bør feire jubileet for freden ved å heise flagget

MINNES: Ove Bertelsen, Sverre Okkenhaug og Trygve Braatø oppfordrer folk til å flagge på fredsdagen.

MINNES: Ove Bertelsen, Sverre Okkenhaug og Trygve Braatø oppfordrer folk til å flagge på fredsdagen.

Fredag er det 75 år siden 2. verdenskrig tok slutt. På grunn av den pågående koronasituasjonen blir det ingen tradisjonell markering, men Forsvarsforeningen mener det nå er viktigere å flagge enn noen gang.

DEL

– Denne dagen markerer at vi nå har hatt 75 år med fredstid i Norge, sier Ove Bertelsen i Kragerø og omegn Forvarsforening.

Siden 2002 har foreningen hatt ansvaret for å markere dagen til ære for de falne under 2. verdenskrig.

Markeres i stillhet

Opprinnelig skulle 75-årsmarkeringen vært større enn vanlig, men på grunn av koronapandemien har planene falt i grus. Foreningen understreker at de fortsatt vil sørge for en kransenedleggelse, men da uten publikum til stede.

– Det blir lagt ned krans, og det vil bli markert, men i det stille og uten publikum til stede, sier Bertelsen.

I en årrekke er det leder for Forsvarsforeningen, Trygve Braatø, som har hatt regien av markeringen på Skåtøy. Også der blir det i år stille.

– Korona forandret alt. Det blir ingen tradisjonell seremoni med tale og kor, sier han.

Når det i år ikke blir noen tradisjonelle seremonier i kommunen, håper foreningen imidlertid at det blir flagget i hele kommunen.

– Vi håper at folk tar fram flaggene. Hver terrasse og hver flaggstang. På den måten kan vi få markert litt like vel. Fredag må vi la flaggene få si det vi ikke får sagt, sier Bertelsen.

Eventyrlig utvikling

Det var Sverre Okkenhaug som opprinnelig skulle holde talen i Kragerø. Okkenhaug mener det er en viktig dag å markere.

– 8. mai 1945 fikk vi fred, og det var starten på en eventyrlig velstandsutvikling i Norge, sier han og fortsetter:

– Jo mindre oppmerksomhet dette får, jo større avstand får vi til det.

Ved minnestøtten ved Kragerø kirke er det listet opp navn over falne kragerøgutter. Okkenhaug mener det er viktig at vi minnes på at det bak hvert navn er en familie.

For dagens generasjon kan krigsårene 1940–1945 virke som en fjern fortid. Okkenhaug mener det er viktig å dele historiene om det som skjedde for 75 år siden, for at det ikke skal gå i glemmeboka.

– De vi har igjen i dag, som opplevde krigen, var gjerne barn eller ungdom på den tida. Jeg oppfordrer nåtidens barn til å snakke med besteforeldre som opplevde krigen, sier Okkenhaug.

Okkenhaug forteller at Kragerø var et viktig sted for tyskerne under Krigen. Årsaken var at Kragerø både hadde havn og jernbane. På den måten kunne okkupantene motta forsyninger fra Tyskland og sende godset videre inn i landet.

Mange av oss har sett bildene fra Karl Johans gate i hovedstaden maidagen for 75 år siden. I Kragerø var også jubelen stor, og Bertelsen forteller at han har hørt at folk fra bygda kom med jernbanen til byen for å feire.

Utfordringene i dagens samfunn kan ikke sammenliknes med krig, men like vel har flere av oss fått kjenne på kroppen det å leve i et samfunn med begrensninger.

– Pandemien tar jo en del av friheten fra oss, sier Bertelsen.


Artikkeltags