Nå, ett år før det neste kommunevalget er ståa i lokalpolitikken mer uoversiktlig og spennende enn på lenge. Partiet som tradisjonelt har vært størst i Kragerø, Arbeiderpartiet, stiller med en helt fersk toppkandidat – etter at Jone Blikra pakket stortingskofferten og takket nei til å toppe lista under det kommende kommunevalget. Partiet går nå inn i valgåret med Kristoffer Stoa Gundersen (28) som toppkandidat, etter en noe uvanlig kampvotering på Kragerø Arbeiderpartis nominasjonsmøte nylig.

Vil det «nye» Ap-laget klare å dra partiet opp fra det katastrofale valgresultatet i 2019? Den gang mistet partiet nesten en tredel av stemmene de fikk i valget 2015. Antall kommunestyrerepresentanter raste fra 13 til åtte, og Jone Blikra måtte henge fra seg ordførerkjedet i hjørnekontoret på rådhuset. Kragerø Arbeiderparti har en jobb å gjøre, og slik det ser ut nå er det lite sannsynlig at partiet kan få drahjelp av en «Støre-effekt», som foreløpig ikke finnes.

Drahjelp fra sentralt hold kan neppe Senterpartiet heller forvente seg neste høst, hvis ikke den rikspolitiske vinden brått skifter retning. Partiet gjorde i 2019 et så sterkt valg at toppkandidaten Knut Jarle Sørdalen kom i en situasjon han neppe hadde trodd han skulle komme i. Så endte det da også med at det ble nummer to på Sp-lista, Grunde W. Knudsen, som påtok seg ordførervervet. Med 19,8 prosents oppslutning ble Senterpartiet valgets nest største parti i Kragerø, og kommunestyregruppa økte fra én til sju representanter. Det vil overraske stort om partiet gjør et like godt valg neste høst.

Og hvilket flertall er det Grunde W. Knudsen eventuelt skal ha i ryggen, for å kunne fortsette som ordfører i en ny periode? Samarbeidet på borgerlig side, som Senterpartiet har tradisjon for å knytte seg til i Kragerø, raknet før det var gått to år av nåværende valgperiode. Fremskrittspartiet trakk seg ut på grunn av det de mente var uansvarlig økonomistyring og skrantende samarbeidsklima.

Høyres ordførerkandidat, nåværende varaordfører Jan Petter Abrahamsen, kan nok forvente et rikspolitisk dragsug i kjølvannet av Erna Solbergs stadige klatring på meningsmålingene. Men selv om Høyre i Kragerø skulle gjøre et godt valg, så er det ikke uten videre gitt at Abrahamsen klarer å samle et flertall bak sitt ordførerkandidatur i det nye kommunestyret – med tanke på at samarbeidet sprakk i denne valgperioden.

Alle partiene som stiller liste har i utgangspunktet også en ordførerkandidat. Men det er vanskelig å se at Kragerø vil sitte med en ordfører fra andre partier enn enten Senterpartiet, Høyre eller Arbeiderpartiet etter valget. Men man skal aldri si aldri – valgresultatet kan ende opp med at ett av de mindre partiene ender opp som en joker som «selger seg» ekstra dyrt.

Når den «parlamentariske situasjonen» i Kragerø-politikken er så oversiktlig som den er, og trolig fortsatt vil være det fram mot valgdagen, så mener jeg de ulike politiske partiene må være ekstra tydelige i sine programmer på hvilke politikk de vil føre i den neste valgperioden. Da vil de også kunne gå inn i behandlingen av viktige saker som vi vet vil komme – som for eksempel håndteringen av eldrebølgen og den framtidige skole- og barnehagestrukturen – med et solid mandat fra sine velgere.

Espen Solberg Nilsen
ansvarlig redaktør