Kragerø by står foran en fremtidig utbygging som kanskje ikke vil gi den økonomiske støtten fra investorer på samme måte som tidligere.

Men Kragerø trenger å se fremover. Satse på turisme som en del av fremtidig omsetning, og gjøre byen mer attraktiv enn slik den fremstår i dagens situasjon. En situasjon som dessverre har begynt å få mange negative innfallsvinkler.

Men det finnes muligheter, ikke minst nå som båtleden inn til Kragerø forbedres og vil gi lettere adkomst for større båter til Kragerø havn. F.eks. cruiseskip forhåpentligvis fullstappet med passasjerer som ankommer byen.

Et av midtpunktene man kan trekke frem er uten tvil Steinmann, stedet hvor man opplever utsikt til skjærgården, visualisert på en fremragende måte. Både allmennheten og turister vil kunne få oppleve et unikt overblikk over byen og skjærgårdens totale skjønnhet på en fremragende måte.

Og ikke minst inkludere kunstneren Edvard Munch, som var opptatt og glad i sørlandsbyen Kragerø, og som malte flere av sine kunstverk i omgivelser på nettopp Steinmann. Navnet Munch er et sterkt kort i disse dager, med Munch-museet og utallige tv-programmer som viser kunstnerens posisjon som verdenskunstner med utstillinger i inn- og utland. Mannen er en verdsatt verdensberømt kunstner, faktisk større enn vi her i Kragerø har forståelsen av. Tenk om den fattige Munch hadde visst hva verdien av hans verker en dag ville bli verdsatt til, den gang kunstneren selv tuslet rundt i byens gater.

Og Kragerø, byen som faktisk ga rotfeste til mange av Munchs store kunstverker, ikke minst «Solen», burde fremheves som et turistmål i seg selv. Munch malte tross alt flere av sine mest kjente malerier i denne byen, noe som burde tilkjennegis på en bedre måte enn i dagens situasjon.

En idé og noen riss på papiret utviklet seg til en idé og skisse, basert på gamle pensjonerte arkitektmetoder, linjal, blyant og viskelær.

Et samlingssted på Steinmann, med kafeteria, og vegger dekorert med Munchs mange malerier malt i Kragerø under hans opphold i byen, ble til en skapende idé. Resultatet av idéskissen førte til et møte med visse personer som forhåpentligvis til en viss grad kunne tenke seg å involvere seg økonomisk i å realisere et prosjekt på Steinmann.

Det ble også gjort avtale om arkitektonisk utfoldelse med dagens teknologi med å få presentable tegninger basert på ideen. Avtale ble gjort med et kjent utenbys arkitektfirma som viste sin interesse for prosjektet og som med dagens muligheter ville kunne gi en detaljert og rask fremstilling av prosjektet med detaljerte tegninger og søknader.

Alt dette er nå satt på vent, basert på en litt annerledes oppstått situasjon enn forventet. Men prosjektet ligger klart for videreføring, hvis de rette instanser eller andre ønsker å videreføre og samles om realisering av ideen.

(Leserinnlegget fortsetter under bildet)

Det er allerede gjort undersøkelse både med parkering og faktisk en litt dristig tanke med en eventuell gondolbane fra sentrum til toppen av fjellet. Men dette vil eventuelt ligge fremover i tid. I mellomtiden kan det etableres en trappeoppgang i skaret ved Bedehuset, og ikke minst drosjenæringen vil kunne bistå og få en økning av turer fra byen og til stedet.

Det er vel liten tvil om at mange av Kragerøs innbyggere har pakket Kragerø by inn i bandasje. Spesielt den eldre generasjon ønsker å ha gode minner om tiden som var, noe som er helt naturlig. Og mange ønsker ikke at noen skal tilføre nye sår i minnenes verden. Men fremtiden kommer sigende uansett med de utfordringer dette innebærer.

Men man skal også være forsiktig med å overlate store områder av sentrum til parkeringshus og biler. For det er i ferd med å skje. Her bør man tenke seg om to ganger, og se hva som kan gjøres annerledes. Opplegget utført av forutseende Svein Olsen viser et eksempel på at det går an med løsninger som gagner byen med utført parkering inne i fjellet under Steinmann.

Man kan jo sende en tanke med sammenligning til Bergen by, hvor Villa Fløyen er byens mest attraktive turiststed, med muligheter for å ta bane fra sentrum av byen til toppen, til kafeteria og en utsikt over hele byen med sentrum og skjærgård. Fantastisk turistmagnet og et fantastisk allment sted å besøke.

Det er liten tvil om at de turistene som opplever Kragerø som en koselig, intim og hyggelig by, ville få et fantastisk overblikk over skjærgården fra «Villa Munchen» plassert på Steinmann, og oppleve mer av helheten som Kragerø by kan tilby sine gjester.

Man kan jo referere til Edvard Munchs ord om Steinmann: «Mang en søvnløs nat drar mine tanker og drømmer til Kragerø. Mine daglige turer over heia bak byen. Der oppe blåste vinden fra havet, bak var granluften. Der ute mellom skjærene brøt sjøen.»

Kragerø burde garantert sette maleren Munch i forsetet.

Gunnar Andreas Ballestad,
Edvard Munchs vei, Skrubben