Gå til sidens hovedinnhold

Et nytt Kragerø

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Blokker ved sjøkanten på Skrubben, blokker ved sjøkanten i Kirkebukta, på Dampskipskaia og på Øya, en blokk ved siden av Trikotasjen, et stort boligkompleks i Fermannsbakken, leiligheter over parkeringsbygg i Kirkebukta, leiligheter i låven i Rørvik (Garnvik gård), et stort administrasjonsbygg ved sjøkanten like ved ferjekaia – alt dette blir nå presentert som utvikling av den historiske sjøfartsbyen Kragerø.

Et stort ansvar

Dagens politikere tar sannelig på seg et stort ansvar for at den småskala, idylliske sommerbyen Kragerø som turister, hyttefolk og fastboende er så glad i, blir totalt forandret langs sjøsiden – om alle disse planene blir realisert. Er det virkelig det de vil? Tilpasning?

Er det utvikling eller avvikling, spørres det i KV. Hva er det som utvikles, og på bekostning av hva? Er bygging av leiligheter utvikling? Skal Kragerø se ut som alle andre byer?

Er det bare tomme ord når arkitekter og utviklere snakker om “tilpasning” til det spesielle uttrykket som har gitt byen status som NB-by og verdt å ta vare på?

Hvem skal bo der?

Vi har spurt før, – hvem skal bo i alle disse leilighetene? Hvis det er fastboende, hva skjer med alle husene som da må legges ut for salg? Hvis det er feriefolk, hva vil det ha å si for byen?

Krever gjennomtenkning

Alt dette er store spørsmål som krever en grundig gjennomtenkning av politikere og andre som er opptatt av Kragerøs framtid. Slik det nå forholder seg, ser det ut til at den ene utbyggingsplanen etter den andre “fyker” gjennom de politiske organer og bygningsadministrasjonen uten at disse spørsmålene er gjenstand for omfattende prinsipielle drøftninger – både blant politikere og innbyggere.

Reguleringplaner finnes, men de fravikes der det passer seg. Etter vår mening er det behov for å oppdatere og miljørevidere dem.

Behov for informasjon

Hvor blir det av planen for informasjon til allmennheten, hvor blir det av møter der folk kan stille spørsmål, få informerte svar og komme med motforestillinger? Hvordan få kragerøfolk til å føle at de medvirker til forandringene og at deres meninger blir hørt?

Hvor er KV?

Og hvor i all verden er KV? For oss ser det ut til at avisa kun opptrer som referent av og klakkør for de forskjellige utspill utbyggerne har. En viktig oppgave for pressen (den såkalte fjerde statsmakt) er å ettergå og undersøke hva som ligger bak og og hvem som står bak det som skjer i samfunnet. Hva påvirker prosessene, og hvorfor skjer det som skjer? Vi savner at KV stiller de spørsmålene vi har skissert ovenfor.

Byvennenes rolle

Vi i styret i Kragerø Bys Venner kan dessverre ikke klare å gå grundig inn i alle prosesser og alt som skjer på utbyggingsfronten i byen vår for tiden. Vi er avhengig av at folk kommer til oss og hjelper oss med opplysninger og tips.

Mange spør om vi ikke kan gjøre noe i forhold til både den ene og den andre saken. Vi oppfatter at vi har stor støtte for det vi har gjort hittil, men når det kommer til resultatene, må vi innrømme at vi har funnet lite gehør hos det politiske flertallet. Og det er de som bestemmer og som har det store ansvaret. Det har Ivar Tollefsen sagt, og det er realiteten.

Å prøve å stille en byliste ved neste kommunevalg er nå en mulighet vi seriøst vurderer.

Kragerø Bys Venner,

– foreningen som har som formål å bevare Kragerøs særpreg

Kommentarer til denne saken