Veid og funnet for lett!

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

EldreomsorgLESERBREV: Er det som skulle være varme hender i eldreomsorgen, blitt til noen lette og overfladiske håndtrykk ?

Historien: Gjennom ett langt liv har hun brukt betydelige deler av sitt liv i tjeneste for andre mennesker. Frem til for bare noen få år siden var det hun som oppmuntret og som besøkte eldre og syke i deres ensomhet – til trøst og oppmuntring.

Et langt yrkesliv som sykepleier har skaffet henne mange venner, og i sin yrkesutøvelse har hun vært til hjelp for mange.

Og skatten – forsikringen som skulle gi en verdig alderdom, har vært betalt i alle år.

Hun har opplevd både børskrakket i 1929, de harde tredveårene, andre verdenskrig og fremveksten av et moderne velstandssamfunn. Et samfunn hun selv samvittighetsfullt bidro til å løfte frem.

Hun tilhører generasjonen som både ville bidra til sin egen familie, styrke lokalsamfunnet og gjøre nasjonen stolt. Folketrygden, barnetrygden og eldreomsorg satt i system, var håndfaste bevis på hennes generasjons slit og strev.

Så var dagen kommet. Selv om hun i det daglige hadde mottatt god og respektfull omsorg av de mange gode hjelperne i hjemmetjenesten, de som samvittighetsfullt strekker både sin egen rygg og helse i møte med de tidsmessige millimeterkravene som følger av de politikerbestemte budsjettene.

Den ydmyke og selvhjulpne kvinnen som i generasjoner hadde gitt sitt bidrag til samfunnet hadde bestemt seg. Hun måtte søke heldøgnshjelp. Fast sykehjemsplass i Kragerø kommune

Nei – dessverre, vi har ikke plass, sa stemmen i den andre enden. Til den gamle kvinnen, som neste gang fyller 94, og som i sin enfoldighet hadde trodd at nå var turen kommet til henne. Veid og funnet for lett på en kommunalt kalibrert vektskål. Den som allerede er tynget av nær en milliard kroner i gjeld. Kanskje hun er noens søster eller bestemor. Eller helt alene i verden. Uansett, avhengig av Kragerøs kommunepolitikere og deres evne og vilje til å prioritere. Og, mens hun sitter der og venter, så kan jo politikerne skylde på hverandre - for elendigheten.

Samtidig som 94-årsdagen nærmer seg og «verdighetsgarantien» kanskje er blitt en lokal politisk floskel uten innhold.

Dan Lyngmyr

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags