Telemarks minste går mot strømmen

NY AVDELINGSLEDER: Banksjef Kjell Nærum (til venstre) i Drangedal Sparebank og Jan Egil Hafredal, som er ansatt som ny avdelingsleder for bankens filial i Porsgrunn.

NY AVDELINGSLEDER: Banksjef Kjell Nærum (til venstre) i Drangedal Sparebank og Jan Egil Hafredal, som er ansatt som ny avdelingsleder for bankens filial i Porsgrunn.

Artikkelen er over 3 år gammel

Mens de store bankene legger ned filialer, går de små lokalbankene mot strømmen. Drangedal Sparebank åpnet et nytt kontor i Ulefoss i fjor og nå har de ansatt flere folk.

DEL

Banksjef Kjell Nærum i Drangedal Sparebank, som er fylkets minste, men også mest kapitalsterke bank, konstaterer at det skjer svært mye i banknæringa.

– Teknologien er på full fart inn med nye tjenester, hjelpemidler og produkter. I dag bruker kundene mye nettbank og ikke minst mobilbank og mobilapper, som nesten er i ferd med å ta over alt av daglige banktjenester som sjekking av konto og betaling av regninger. Det investeres mye i teknologi og kundene kommer sjeldnere innom banklokalene enn tidligere, sier Nærum.

Mens de store bankene legger ned filialer og kutter i staben, går de små lokalbankene motsatt vei.

10 prosent vekst i år

– Vi går litt mot strømmen. En undersøkelse viser helt klart at lokale bedrifter i stor grad er avhengige av en lokal bank, enten det er i Tinn, Hjartdal eller i Drangedal. Vi ser verdien i å kjenne kunden, og vi ser at lokalt næringsliv har fordeler av lokale banker og lokal kapital. En annen undersøkelse viser også at 60 prosent av personkundene ønsker å besøke et bankkontor for å få råd om sin personlige økonomi, og 90 prosent sier at de vil ringe en bankkontakt som sitter lokalt. I Drangedal Sparebank opplever vi at bankkundene ønsker å snakke med noen, og vi har cirka 10 prosent vekst i år. I Drangedal er vi markedsledende, i Kragerø har vi 30–35 prosent av markedet, mens i Grenland så har vi to prosent av markedet. Så vårt framtidige vekstområde er Grenland, sier Nærum.

Selv om de unge ofte er de første til å ta i bruk ny teknologi, opplever Nærum at de unge ønsker å snakke med noen personlig, for eksempel når de skal kjøpe bolig.

– Selv om det er «et hav» av nye produkter på nettet og mobilen, så ønsker de unge at noen skal fortelle dem hva de trenger ved store livshendelser – det erfarer vi i bransjen, sier Nærum.

Utvider staben

I fjor åpnet Drangedal Sparebank et enkelt kontor på Ulefoss, og de er i tillegg lokalisert i Drangedal, Sannidal og Porsgrunn. De har nå i høst ansatt tre nye personer, og er totalt 30 ansatte. – Den ene av de nyansatte skal jobbe på Ulefoss, og en av de tre er en ung person på 22 år som skal snakke med de unge kundene våre i Drangedal. Og vi har ansatt Jan Egil Hafredal som ny leder av kontoret vårt i Porsgrunn, sier Nærum.

Jan Egil Hafredal har 36 års erfaring fra bransjen, både med bedriftskunder, privatkunder og plasseringskunder. Han begynte i daværende DnC i 1980 og gikk fra daværende DnB Nor i 2004, til oppgaven med å etablere Handelsbanken i Skien og Telemark, hvor han nå kommer fra.

– Jeg synes at dette var så spennende at jeg takket ja til jobben, sier Hafredal, som sier at de skal videreutvikle konseptet sitt.

– Vi har et lokalt sentralbord på hvert sted og vi skal være tilgjengelige når kundene har behov for oss, sier Hafredal.

Artikkeltags