Gå til sidens hovedinnhold

Disse miljøskilta kan det bli satt opp hundrevis av

Artikkelen er over 1 år gammel

For å bevisstgjøre folk på nedbrytelsestiden av avfall i naturen, har Skagerrak Sparebank tatt initiativ til å utforme og produsere et skilt som skal settes opp rundt om i Kragerø og Bamble kommune.

Onsdag ble det første miljøskiltet satt opp på Gunnarsholmen i forbindelse med festivalen som ble arrangert i helgen. Banksjef i Skagerrak Sparebank, Jon Guste-Pedersen, forteller at skiltet er et resultat av et samarbeid mellom banken og Kragerø kommune.

– Vi stiller skiltene til disposisjon, så skal kommunene ha ansvaret for hvor de skal settes opp, sier Guste-Pedersen.

Holdninger

Banksjefen forteller at tiltenkte steder å plassere skiltene er i båthavner, ferjeleier og friluftsområder langs sjøen. Banken vil også gi tilbudet til private grunneiere.

– Vi ønsker også å gi skilter til andre grunneiere enn kommunen. Jo mer penger vi bruker på dette, jo bedre, sier han.

Hvor mange skilt som skal produseres er ikke klart, men banksjefen utelukker ikke at det kan bli flere hundre. Det kommer imidlertid an på kommunene.

Banksjefen understreker viktigheten av å være bevisst på hva som skjer med avfall i naturen.

– Jeg tror nok at et slikt skilt vil være holdningsskapende. Det er en type informasjon som er viktig i kystnære kommuner som Kragerø og Bamble, sier Guste-Pedersen.

Lokalprodusert

Sammen med ordfører Jone Blikra satte han opp skiltet onsdag formiddag. Dette er bare det første av det som kan bli flere hundre. Det er de lokale bedriftene Smia og Jobbprofilering som har fått jobben med å produsere skiltene.

Ordføreren forteller at et slikt skilt er viktig for en kommune som Kragerø, da det inneholder informasjon som kanskje ikke er så kjent.

– Det er et informativt budskap, og jeg tror det vil få folk til å tenke før de kaster fra seg, sier han.

For eksempel tar det om lag 1000 år før isopor blir brutt ned, mens en sigarettsneip er brutt ned etter mellom ett til fem år. Nederst på skiltet står det også at «Nedbrutt plast forsvinner ikke. Den brytes ned til mikroplast som sprer miljøgifter videre i næringskjeden».

Miljø og klima har vært et hett tema i en årrekke, og med de er både banksjefen og ordføreren enige om at et slikt skilt er på tide.

– Vi ser jo på det initiativet som ungdommene tok under klimastreiken. Vi trenger et spark bak, sier ordføreren.

Kommentarer til denne saken