Det sier en litt inhabil gjeng som står bak årets julemarked. Johnny Stene og Hans Magne Gautefall representerer Drangedal bygdetun, Randi Grana Drangedal sparebank og Trine Østenå Drangedal frivilligsentral.

Inger Anne Heldal er her i anledning årets fotokonkurranse, som vi kommer tilbake til.

Femte gangen

Det er klart for det femte julemarkedet på bygdetunet.

– I fjor var det digitalt, men vi er glade for at vi kan ha det fysisk i år. Det er veldig koselig. Det kommer i overkant av 30 utstillere fra fjernt og nær. Det blir veldig variert med jul som tema. Den litt unike julegaven kan du finne her, sier Stene.

Det blir vartet opp med eget juleorkester og kjøring med hest og vogn for de yngste.

– Julenissen kommer. Det er nissegaranti, lover de.

Julemarkedet blir kun avholdt førstkommende lørdag og avsluttet med julegrantenning.

– Det er en offisiell tenning for Drangedal som markerer åpning av adventstida. Det blir høytidelig og fint.

– En enorm respons

Mat er en viktig del av pakka med både julegrøt og julelapskaus.

– Det er to kafeer som er åpne, og det blir god julestemning.

I disse vanskelige koronatider, der vi er godt inne i den fjerde smittebølgen, er slike arrangementer viktigere enn noensinne.

– Det er veldig viktig å etablere en møteplass for folk. Det har vi merket, det er en enorm respons og glede for dette.

Siden gjenåpninger har det vært 13 arrangementer på bygdetunet.

– Det er god plass her oppe om du er redd for korona. Dette har blitt godt mottatt. Vi har til og med fått en busslast fra Skien, forteller de.

Og ikke minst er det et fantastisk sted.

– Du finner ikke finere omgivelser, det er få som kan by på maken. Dette blir i folkemuseumsstil og veldig tradisjonelt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Siden 1962

Siden 1962 har bygdetunet spilt en viktig rolle for lokalsamfunnet.

– Det har vært et møtested siden det, da begynte en å flytte bygninger hit. Det har gått veldig mye på å samle bygninger for å få et miljø, men også for å ta vare på bygninger. Det er for å gi et inntrykk av hvordan samfunnet har vært.

Til neste år blir det et jubileum og kanskje kommer bygdetunet til å trykke til litt ekstra.

Men det er først og fremst et godt samarbeid med mange som gjør bygdetunet levende. Drangedal sparebank, Drangedal kommune, Drangedal frivilligsentral og Drangedal næringsforening er med på dette.

– Frivilligsentralen har vi samarbeidet godt med i hele år og også Drangedal bygdehage. Det er samarbeidet som gjør det mulig å få til et slikt arrangement som dette. Det er fint å være flere aktører på denne flotte plassen. Til sammen er vi fantastisk flott dynamitt.

Ikke minst er det viktig å være tilgjengelig.

– Det har vært et tema for oss at alle arrangementene skulle være åpent for alle, gratis og inkluderende for de som sitter mye hjemme, sier Stene.

Utdeling av priser

Julemarkedet faller også sammen med utdeling sparebankprisen og kulturprisen.

– Dette har vi vanligvis gjort tidligere på året. Som bidragsyter til lokalsamfunnet gjør vi ikke så praktisk arbeid eller dugnad, men vi kommer med penger, forteller Randi Grana fra Drangedal sparebank.

– Sparebanken er uhyre viktig for lokalsamfunnet, blir det slått fast.

I tillegg blir det også klart hvem som blir vinner av årets fotokonkurranse. Våren 2021 inviterte Drangedal bygdetun i samarbeid med Drangedalsposten denne under temaet «Refleksjon».

Det kom inn 69 bidrag.

– Tanken med å velge temaet refleksjon var at det blir tatt så mange bilder som ikke er så gjennomtenkt. Vi ville skape mer en tanke bak. Det kom inn mange spennende, rare og morsomme forslag, der også skolen ble involvert, forteller Inger Anne Heldal.

En fagjury bestående av Heldal, Anita Mjelland, Kjetil Helland, Gunnar Tørnes og Johnny Stene valgte ut 15 bilder, blant dem er det kåret en vinner gjennom folkeavstemning på hjemmesidene til bygdetunet.

De 15 utvalgte blir vist på en utstilling. Men det blir kun to sjanser til å se bildene hengende på en vegg, det er på julemarkedet og 5. desember.

Trolig kan du også få kjøpt et bilde.