Gå til sidens hovedinnhold

Dette må vi gjøre

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Serien Sløsesjokket på NRK er en tankevekker. Gjennom flere episoder tar serien for seg utfordringer knyttet til bruk- og- kast samfunnet. Det er ikke bærekraftig å holde på slik vi gjør.

Moralen her er at vi må ta ansvar for og tenke på vårt eget forbruk, samtidig som det burde legges nasjonale føringer som omhandler gjenbruk og reparasjon. Om vi skal være et samfunn som tar hensyn til de som kommer etter oss, kan vi ikke fortsette som vi gjør. Det vil si, vi må tenke gjenbruk og bruke det vi har, vi må tenke reparere og restaurere framfor å kjøpe nytt. Dette må gjelde privat, men også selvfølgelig offentlig sektor. Det offentlige må sette krav som gjør at ressursene som allerede brukes, er i omløp så lenge som mulig. Slik det er i dag, er det ofte både enklere og billigere å kjøpe nytt. Det må lønne seg for forbrukeren å ta bærekraftige valg.

Det er nemlig slik at den største årsaken til miljøutfordringene vi står ovenfor, skyldes forbruket vi har av varer og tjenester. Vi må redusere forbruket vårt og bruke ressursene som allerede er i omløp. Om vi gjør det, bidrar vi til mindre forsøpling og en bedre forvaltning av naturressursene våre. Vi trenger ikke å kjøpe alt nytt, og vi trenger ikke alt vi kjøper.

Senterpartiet har nylig fremmet et forslag i Stortinget, som går på nettopp dette med å endre forbruksmønsteret vårt og fokusere på reparasjon og restaurering framfor å kjøpe nytt. Dette er bærekraftig politikk, og det er politikk som må praktiseres om klimakrisen skal bremses. Senterungdommen består av framtidens innbyggere, og vi vil ha en fornuftig, rettferdig og virkningsfull klimapolitikk.

Anna Henriette Straume
Telemark senterungdom
4.-kandidat Stortinget

Kommentarer til denne saken